Miksi kannattaa syödä Suomalaista kalaa?

Kysytty

Miksi kannattaa syödä Suomalaista kalaa?

Vastaus

Vastattu

Suomalaista kalaa kannattaa syödä monesta syystä.

  • Terveyden näkökulmasta kotimaisen kalan syöntiä on tarkasteltu hiljattain Valtioneuvoston tutkimuksessa. Tässä suora lainaus: "Kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat kaikissa ikäryhmissä. Kalan käytön lisääminen nykyisestä olisi myös väestön terveydelle eduksi. Erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä. Tulokset käyvät ilmi tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksia kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista." Toisin sanoen kotimainen kala on hyväksi terveydelle siitä huolimatta, että se sisältää jonkin verran vierasaineita. (Linkki tutkimukseen: Tutkimus: Kotimaista kalaa kannattaa syödä - Valtioneuvosto) Kotimaisen kalan syömisen hyödyt ovat jopa 75-kertaisia haittoihin verrattuna. (Linkki Ylen uutiseen: Ruokavirasto selvitti: Suomalaisen kalan syömisen edut 75-kertaiset haittoihin verrattuna | Kotimaa | Yle)
     
  • Kotimaisen kalan syöminen voi myös ehkäistä rehevöitymistä. Etenkin särkikalojen kalastus ja syöminen olisi tältä kannalta hyödyllistä. Tietoa asiasta Alueellisen vesistökunnostajien verkoston verkkosivuilla: Rehevöityneiden järvien kalasto | KVVY - Vauhtia vesienhoitoon. Tietoa Maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla: Kalastus poistaa ravinteita Itämerestä - Maa- ja metsätalousministeriö.
     
  • Kotimaisen kalan syönnin hiilijalanjälki on pienempi kuin ulkomaisen. Esimerkiksi norjalaisen lohen syöminen aiheuttaa 24 % suuremman hiilijalanjäljen kuin kotimainen lohi. Kotimaisen kalan käytöllä voi olla merkitystä myös Suomen huoltovarmuuden kannalta. Linkki Lähikalafoorumin tiedotteeseen: Kotimaassa kasvatetulla kalalla on pieni hiilipyrstönjälki | READ Xamk
     
  • Toisaalta aivan kaikkien kalalajien syöminen ei välttämättä ole kalakantojen ja ympäristön kannalta kestävää, vaikka se olisikin terveellistä. WWF Suomi on julkaissut Kalaoppaan, jossa kerrotaan eri kalalajien kuluttamisen vastuullisuudesta. Oppaasta selviää, että esimerkiksi Itämeren lohen kulutuksen kestävyyteen liittyy varauksia. Silläkin on merkitystä, onko kala kasvatettu vai luonnosta pyydetty. Linkki oppaaseen: Kalaopas – WWF Suomi.
3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.