Miksi joissakin kielissä käytetään eri sanaa kun sanotaan sana "hän" naisesta ja miehestä, mutta Suomen kielessä näin ei ole? Esimerkiksi Englannin ja Ruotsin…

Kysytty
14.2.2019

Miksi joissakin kielissä käytetään eri sanaa kun sanotaan sana "hän" naisesta ja miehestä, mutta Suomen kielessä näin ei ole? Esimerkiksi Englannin ja Ruotsin kielissä on eri sanat naispuoliselle hänelle ja miespuoliselle hänelle. Missä kaikissa kielissä on eri sanat käytössä sanasta "hän" kun puhutaan naisesta ja miehestä? Entä miksi Suomen kielessä isän veli on setä ja äidin veli on setä, mutta sekä äidin ja isän sisko on kumpikin vain täti? Onko miespuoleiset sukulaiset olleet ennen jotenkin tärkeämpiä kuin naispuoleiset sukulaiset kun näitä nimityksiä on keksitty? Ainakin Englannin kielessähän sekä eno että setä kirjoitetaan samalla tavalla eikä heillä ole eri nimitystä.

Vastaus

Vastattu
18.2.2019
Päivitetty
18.2.2019

Kieltentutkija Santeri Junttila Helsingin yliopistosta on vastannut Helsingin Sanomien artikkelissa (7.2.2019) kysymykseen näiden pronominien sukupuolittuneisuudesta. Hän sanoo, että asia riippuu siitä, millaisia kieliopillisia sukuja kielessä on. Indoeurooppalaisissa kielissä, joihin kuuluvat mm. englannin ja ruotsin kieli, sukuja on historiallisesti kolme: maskuliini, feminiini ja neutri. Useimmissa maailman kielissä, mm. uralilaisissa (,johon suomi kuuluu) ja turkkilaisissa, kieliopilliset suvut puuttuvat. Tällöin pronominit ovat sukupuolettomia. Esim. seemiläisissä kielissä taas käytetään vain maskuliinia ja feminiiniä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Indoeurooppalaiset_kielet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uralilaiset_kielet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seemil%C3%A4iset_kielet

Suomen kielessä isän veli on setä, mutta äidin veljeä nimitetään enoksi, ei sedäksi. Sukulaisten nimitykset vaihtelevat kovasti kielittäin, osa nimityksistä on lainasanoja, eikä läheskään aina nimityksen alkuperä ole tiedossa.

Ylen sivuilta löytyy professori Kaisa Häkkisen selvitystä perheen nimistä suomen kielessä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/20/perheen-nimet-tadista-kytyyn-ja-natoon

Omniglot-sivustolle on koottu sukulaisten nimityksiä joissakin kielissä:

https://www.omniglot.com/language/kinship/index.htm

Perheen ja suvun nimityksiä englannin kielessä esim. tältä sivustolta:

https://www.vocabulary.cl/english/family-members.htm

 

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.