Otsikko
Miksi Harry Potter-kirjoissa on joitakin todella ristiriitaisia asioita? Kirjoissa annetaan ensimerkiksi ymmärtää, että jästit (eli eli-taikovat "tavalliset"…

Kysytty

Miksi Harry Potter-kirjoissa on joitakin todella ristiriitaisia asioita? Kirjoissa annetaan ensimerkiksi ymmärtää, että jästit (eli eli-taikovat "tavalliset" ihmiset) eivät tiedä mitään noitien ja velhojen maailmasta. Silloinhan heidän ei pitäisi tietää myöskään Tylypahkan velhokoulusta, mutta kyseisessä koulussa on kuitenkin oppilaita, joiden toinen vanhempi tai molemmat vanhemmat ovat jästejä. Pakkohan sitten joidenkin jästien on tietää, että on olemassa taikamaailma, koska onhan heidän tiedettävä, että heidän lapsensa käy kyseistä koulua. Sitäpaitsi moni noita ja velho on naimisissa jästin kanssa. Eli kyseisissä kirjoissa jästit eivät saisi tietää mitään velhomaailmasta, mutta osa kuitenkin tietää.

Toinen hiukan ihmeellinen asia kyseisissä kirjoissa on puolijättiläinen Hagrid, jonka isä olu normaalikokoinen velhomies ja äiti oli jättiläinen. Jättiläiset ovat noitien ja velhojen maailmassa paljon isompia kuin muut ihmiset. Miten oikein on mahdollista, että velho ja jätti saavat lapsen keskenään, jos jätti eli lapsen äiti on vähintään jotain 3-5 kertaa isompi kuin lapsen isä?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Potter-kirjoissa valtaosa tavallisista ihmisistä eli jästeistä ei tiedä mitään velhoista, noidista ja taikuudesta, mutta selvästikin osa on - mainitsemistasi syistä - niistä tietoinen. Näyttää siis siltä, että ne jästit, joiden lähipiiriin kuuluu taikaväkeä, on ikään kuin vihitty salaisuuteen. Ilmeisesti he ovat myös säilyttäneet tiedon varsin hyvin. Ehkäpä ne jästit, joiden läheistä asia koskettaa, ovat erittäin motivoituneita suojelemaan salaisuutta. Voi myös olla, että vanhemmat, joiden lapsi paljastuu noidaksi tai velhoksi, pelkäävät tälle koituvan ongelmia, jos tieto leviää. Toinen kysymys on, uskoisiko heitä kukaan, jos he yrittäisivät kertoa taikamaailmasta.

Hagrid-puolijättiläisen vanhempien suhteen yksityiskohdista kirjoissa ei taideta juuri kertoa (mahdollisesti siksi, että kyseessä on lapsille ja nuorille suunnattu kirjasarja). Puhtaasti biologiselta kannalta ajatellen velhot ja jättiläiset ovat kaikesta päätellen riittävän samankaltaisia lajeja lisääntyäkseen keskenään.

Kaunokirjalliset maailmat ovat aina avoimia spekulaatiolle, mutta varsinaisiin miksi-kysymyksiin vastauksen taitaa tietää vain kirjailija itse. Vuotava noidankattila -fanisivustolla on pohdiskeltu mainitsemiasi kysymyksiä esim. seuraavissa keskusteluketjuissa:
http://vuotis.net/index.php?topic=2506.0
http://vuotis.net/index.php?topic=6819.msg671156#msg671156

Tietoa Tammi-kustantamon sivuilla: http://www.harrypotter.fi/
Potterwiki: http://fi.harrypotter.shoutwiki.com/wiki/Etusivu

6 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Velhojen salaisuushan säilyy juuri siksi, koska jästit niin itsepäisesti torjuvat taikuuden. Esimerkkeinä tästä Harryn tädin perhe (Dursleyt) ja myös Arthur Weasleyn maininta jästeistä, jotka väittävät kutistuvien avainten vain katoavan, ei kutistuvan.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.