Mikä on tietokoeen kovalevyn ja kiintolevyn ero?
Vastaus
Kiintolevy ja kovalevy tarkoittavat samaa; englanniksi hard disk.
"Tietokoneen massamuistina toimiva kiintolevy eli kovalevy. Tietotekniikka slangissa tunnetaan myös nimet Winchester ja umpilevy."
Lähde: Jaakonhuhta, Hannu, Suuri tietotekniikan sanakirja, käsitteistö ja sanasto, Suomen Atk-kustannus Oy, 1999.
Kommentit
Suomenkielessä kovalevy tarkoittaa levyä mitä kiinnitetään seinään tai kirjahyllyn takalevyksi, joten parempi on käyttää tietokoneen massamuistista nimeä kiintolevy.
Mutta kun se massamuisti ei aina ole kiintolevy, vaan voi olla myös ulkoinen kovalevy, jolloin se ei ole kiinteä. Kovalevy on todellakin fyysisesti kovalevy, levymateriaalit esim. alumiinia tms jotka päällystetty esim. rautaoksidikerroksella, kun taas ns. lerput ja korput aikoinaan olivat pehmeästä taipuisasta materiaalista. CD-levy massamuistina osuu kovuudeltaan noiden kahden väliin. Periaattessa myös SSD-levyjä voisi nimittää kovalevyiksi, vaikka ne eivät ole levyjä siinä mielessä, jos levy-sana tarkoittaa ympyränmuotoista lituskaa levyä, kuten gramofonin savikiekot tai myöhemmät vinyylit aikoinaan.
Eikä SSD ole edes kova.
Kommenteissa eksytään nyt liikaa sormituntumaan. Tietokoneen laitteisto on kovaa, koska sen ohjelmisto on pehmeää, mihin viittaavat englanninkieliset termit software ja hardware.
Ei SSD kyllä enkuksikaan ole hard disk, vaan sen on solid state disk. Tuota jälkimmäistä vaan ei ole onnistuttu suomentamaan (vielä?)
Englanniksi käytetään sanan disk sijaan usein sanaa drive, joka viittaa kokonaisuuteen jossa levy on sisällä. SSD:n rakenne on yksinkertaisempi, mutta eräänlainen asemaominaisuus siinäkin on. Niinpä Glosbe löytää SSD:n suomennoksia, joissa D viittaa asemaan. Suosituin näkyy olevan "puolijohdeasema", toiseksi suosituin "kiinteä muistiasema". Molemmilla on perustelunsa, mutta eiköhän tuo puolijohdeasema ole kutakuinkin käyttökelpoinen.
Kansankielessä SSD:stä käytetään kyllä yleisesti kovalevy ilmaisua. Se on monille selkein ja ymmärrettävin nimitys. Ei kannattaisi sotkea enempää, kun kaikki muu on jo tietotekniikassa eri nimityksillä sotkettu.
Kommentoi vastausta