Mikä on sukunimen RUOHIO historia?

Kysytty
6.11.2019

Mikä on sukunimen RUOHIO historia. Sukuni on asunut Luumäellä ja Joutsenossa. Mitä nimi tarkoittaa ja onko se muodostettu jostain aikaisemmasta kantasanasta?

Vastaus

Vastattu
6.11.2019

Ruohio-nimen kantajien määrä ei ole aivan riittänyt Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan Sukunimet-kirjaan pääsyyn, joten näiden kokeneiden nimistöntutkijoiden kantaa sen historiaan ei valitettavasti ole saatavilla. Se ei kuulu myöskään Viljo Nissilän Suomen Karjalan nimistö -kirjassa mainittuihin karjalaisiin nimiin.

Nissilä mainitsee kuitenkin sukunimiksi kiteytyneitä kasvisanoja käsitellessään Ruohiota läheisesti muistuttavan nimen Ruohia. Hän kytkee siis Ruohian ruoho-sanaan; Mikkonen ja Paikkala sitä vastoin käsittelevät Ruohiaa sukunimen Rouhiainen yhteydessä. Ruohio-nimelle voisi Ruohian tarjoaman esimerkin pohjalta esittää kaksi vaihtoehtoista taustaa: se voi pohjautua joko kasvisanaan ruoho (Nissilä) tai venäläiseen Prohor-nimeen ja sen karjalaisiin muunnoksiin Prohora, Proha, Prouhor (Mikkonen ja Paikkala). Tämä on tietysti pelkkää arvailua; aivan yhtä mahdollista on, että Ruohiolle on olemassa vielä jokin kolmaskin tulkintamalli, jonka hahmotteluun eivät näiden tutkijoiden tarjoamat eväät riitä.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?