Mark sullivanin kirjaa palavan taivaan alla mainostetaan tositarinaksi. Onko näin?
Kuuntelin kirjan ja kuvaukset, joissa Pino Lella vei juutalaisia ja lentäjiä Alppien yli Sveitsiin turvaan olivat joiltain kohdin aivan uskomattomia. Ajattelin, ettei kaikki voinut olla totta.
Jälkeenpäin luinkin kaksi englanninkielistä artikkelia. Toisen kirjoittaja, Franci Isman, sanoo olleensa Casa Alpinassa juuri samaan aikaan kuin Pino Lella väittää ollensa siellä ja kertoo myös muita todisteita, ettei casa Alpinan tapahtumat olleet totta.
Toisen artikkelin kirjoittaja, luultavasti yhdysvaltalainen, kyseenalaistaa tapahtumat, jolloin Pino Lella oli saksalaiskenraali Hans Leyersin palveluksessa.
Onko asiasta enempää "tutkimusta" ja onko Mark Sullivan reagoinut mitenkään tämänkaltaisiin asioihin?Eli onko kirja totta vai ei?
Vastaus
Kirjan esipuheessa kirjailija myöntää konstruoineensa tapahtumia sekä yhdistelleensä useita henkilöhahmoja yhdeksi. Hän myös nimittää kirjaa romaaniksi. Sullivanin kotisivulla teos löytyy osastosta Historical fiction.
Kirjan markkinoinnissa tällaiset varaukset on kuitenkin välillä unohdettu ja tekijä itsekin on esitellyt teostaan historiallisena dokumenttina. Kriittisiä ääniä on kohdistettu kirjan paikka- ja tapahtumakuvausten uskottavuuteen sekä henkilöhistorioiden muunteluun mm. sellaisilla foorumeilla kuin Reddit, Goodreads ja Axishistory. Kärjekkäimmin epätarkkuuksia on kommentoinut autenttinen silminnäkijä Franco Isman. Joissakin linkeissä viitataan kirjan päähenkilön Pino Lellan 1985 antamaan haastatteluun, jossa hän kuvasi tapahtumia aivan eri tavalla kuin kirjailijalle 20 vuotta myöhemmin. Sen sijaan kustannusmaailma ei ole juuri osallistunut keskusteluun.
Esim. kirjabloggari Melissa Goulty arvioi ensin ylistävästi teosta, mutta kirjoitti vuotta myöhemmin kriittisen blogin.
Kommentoi vastausta