Luuttuaminen vai luutuaminen?

Kysytty

Luuttuaminen vai luutuaminen?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Nykysuomen sanakirjan mukaan p.o. luuttuaminen. (Nykysuomen sanakirja, lyhentämätön kansanpainos, osat III ja IV, L-R, WSOY, 1980.) Tiedustelin asiaa Kotimaisten kielten keskuksesta ja sieltä sanottiin, että oikea termi on luuttuaminen. Useilla murrealueilla puhutaan kuitenkin luutuamisesta yhdellä t:llä.Kielitoimiston mukaan on kyse astevaihtelusta, joka koskee myös verbien taivutusta ja kysymyksessä on ns. vahva aste. Toinen esimerkki hakata, hakkaaminen.

Verkkoversiona on myös Iso suomen kielioppi http://scripta.kotus.fi/visk/etusivu.php .

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivu http://www.kotus.fi/index.phtml?s=297

Edellämainituista nettisivuista ei määritelmää kuitenkaan löytynyt.

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

1) Mistä Nykysuomen sanakirjan painoksesta tuo vastaus löytyy? Toisaalta: miksi ei viitata uudempiin (1990-luku: Suomen kielen perussanakirja, ja 2000-luku: Kielitoimiston sanakirja)? NS:n l-alkuisten sanojen osa saatiin tunnetusti painetuksi viimein 1950-luvun alkupuolella, kun se oli valmisteltu 1940-luvulla. Kaikki myöhemmät laitokset ovat muuttamattomia näköiskopioita. Kysymys tarkoittanee tämän vuosisadan suomea.

2) Miten vastaus löytyy Isosta suomen kieliopista? Kokeilin hakua, en onnistunut. Lisäksi: Eikö ISO ole havaintoja kuvaileva pikemmin kuin neuvoja antava?

3) Miten vastaus löytyy Kotuksen sivuilta? Hakuyritys ei onnistunut.

Sanakirjoista löytyy verbi "luututa" mutta ei "luuttuta". Kun verbin vartaloon lisätään minen-johdin, miten ihmeessä se muuttaisi yksittäiskonsonantin t geminaataksi tt?

Näin on, että sekä Nykysuomen sanakirjassa että Kielitoimiston sanakirjassa verbi on muodossa luututa. Ison kieliopin mukaan samalla tavalla kuin esim. siivota verbistä johdetaan substantiivi siivoaminen, luututa verbistä voidaan johtaa substantiivi luutuaminen, ks.
http://scripta.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=227 . Substantiivin muoto on luuttu nykysuomen sanakirjan mukaan, olisiko se jotenkin vaikuttanut vastaukseen.
Kotuksen sivulta ei varmaankaan vastausta löydy, sivun osoite on annettu varmaan siksi, että sieltä löytyvät Kotuksen yhteystiedot ja tällaisiin kysymyksiin vastataan myös Kotuksesta.
Kirjastonhoitaja

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.