Löytyykö Teitä kirjastoista vanhan ajan "kivityö käsikirjaa", missä seikkaperäisesti selvitettäisiin miten eri kivilajeja voidaan työstää eri takoituksiin…

Kysytty
13.9.2021

Hei!
Löytyykö Teitä kirjastoista vanhan ajan "kivityö käsikirjaa", missä seikkaperäisesti selvitettäisiin miten eri kivilajeja voidaan työstää eri takoituksiin. Haen ihan perusteoksia. Jos niitä on useampia niin voiko saada vaikka luettelon kyseisitä kirjoista, niin se helpottaisi etsimistä.

Itse löysin vain uusia teoksia missä rakennetaan patioita ja kulkuväyliä valmiilla kivilaatoilla.....

Vastaus

Vastattu
21.9.2021

Keinänen - Panu, Rakennusopin tietokirja näyttäisi teokselta, johon kannattaisi tutustua, https://finna.fi/Record/3amk.104210. Sen kuvauksessa sanotaan, että se opastaa niin perustustöiden, kivi- ja puurakenteiden, muurauksen ja rappauksen kuin katon kattauksen tekniikoihin. Teos on alunperin vuonna 1925 ilmestyneen Puumiehen rakennusopin laajennettu laitos.

Muita tutkimisen arvoisia voisivat olla oppikirjat, joissa mainitaan erikseen kivilajit sisällönkuvailussa:

Kivitekniikka. 1-2, Opetushallitus 2007-2010 näyttäisi ohjaavan kivitekniikkaan myös omatoimisesti opiskeleville, osa 1. Kivituotteiden valmistus ja materiaalioppi löytyy Keski-kirjastoistakin, osa 2. Ympäristö- ja rakennuskivien asentaminen pitäisi tilata kaukolainana. Voisi siis kannattaa tutustua tuohon ensimmäiseen osaan ja tutkia, olisiko siitä apua.

Kivi-info -sivustosta löytyy tietoa suomalaisista kivilajeista ja rakentamisesta, https://kivi.info/julkinen-rakentaminen/suomalaiset-kivilaadut/.

Ymparisto.fi:ssa on tarjolla tietoa korjausrakentamisesta ja neuvontaa, https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Korjaustieto.

Myös Museoviraston Korjauskortit opastavat korjausrakentamisessa, https://www.museovirasto.fi/fi/palvelut-ja-ohjeet/julkaisut/korjauskort….

Kivityöt-haulla tulee melko laaja määrä materiaalia kirjaston kokoelmista, mutta tuloksesta saattaa löytyä muutakin kiinnostavaa, https://finna.fi/Search/Results?lookfor=kivity%C3%B6t&type=AllFields&fi….

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.