Kysymykseni koskee kirjaa: Helmer Kalas, Kymmenen vuotta seikkailujen tiellä. Nide Oy Hämeenlinna 1955. Onko kirjailijan nimi todellinen vai salanimi.

Kysytty
29.5.2008

Kysymykseni koskee kirjaa: Helmer Kalas, Kymmenen vuotta seikkailujen tiellä. Nide Oy Hämeenlinna 1955. Onko kirjailijan nimi todellinen vai salanimi.

Vastaus

Vastattu
2.6.2008
Päivitetty
2.6.2008

Suomen kansallisbibliografian Fennican mukaan Helmer Kalas on oikea nimi.
Väestörekisterikeskuksen sukunimihaun mukaan Kalas-nimisiä ei ole elossa, mutta on ollut kaksi henkilöä sillä nimellä. Katso
https://192.49.222.187/Nimipalvelu/default.asp?L=1

Kuopion lyseon oppilasmatrikkelista löytyy seur. tieto:
”Kalas (Kilkki), Kaarlo Helmer, s. 1.7.1921 Rantasalmella, vanhemmat pol. konst. August Evald Kilkki ja Martta Huopalainen. Tuli VII lklle Mikkelin lyseosta, yo 1940. Toiminut liikealalla mm. Italiassa, Suomessa ja Ruotsissa. Osall. 2. maailmansotaan SS-joukoissa Saksan itärintamalla ja jatkosotaan, luutnantti. Puoliso v.1948 Gina Fuser”. Ilmeisesti Helmer Kalas on muuttanut myöhemmin sukunimensä Kilkistä Kalasiksi. Nimeä Kaarlo Helmer Kilkki tai Kalas ei kuitenkaan löytynyt teoksista ”Suomen rintamamiehet 1939-45”; Elo, Veikko: ”Pantin lunastajat”. Tampere: Apali, 2006; Jokipii, Mauno. ”Panttipataljoona: suomalaisen SS-pataljoonan historia. Helsinki: Veljesapu, 1996; ”Suomalaisten Waffen-SS-vapaaehtoisten matrikkeli 1941-1943”. Tampere: Veljesapu, 1999.
Lähteenä käytettiin teosta Kuopion lyseo. 90-vuotisjulkaisu. Oppilasmatrikkeli 1872-1962. Kuopio: Kuopion lyseon seniorit, 1962.

9 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kaarlo Helmer Kalas (Kilkki) ei ole mainittuna suomalaisista vapaaehtoisista SS-miehistä kertovissa teoksissa, koska hän ei mennyt sinne Suomessa toteutetun värväyksen tuloksena. Hän loikkasi Saksan puolelle v. 1944 aselevon jälkeen jatkaakseen taistelua Neuvostoliittoa vastaan, pelätessään Suomen tulevan miehitetyksi.

Mitä kirjaan tulee, niin Aarne Haapakoski haamukirjoitti teoksen Kymmenen vuotta seikkailujen tiellä Helmer Kalaksen puolesta.

Aivan kuten Mikko Laaksonen kertoo kirjassaan Punanatsi tai Niilo Lappalainen kirjassaan Vaarallisilla vesillä. Molemmat värväytyivät 1944 syksyllä SS-joukkoihin Suomesta lähtevien saksalaisten matkaan.

Äitini vanhempi veli eli enoni oli tämä Helmer Kalas ja äitini oli omaa sukuaan siis Terttu Kalas, kuollessaan Rinne. Hänellä oli myös vanhempi sisko Sirkka ja nuorempi Irja.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.