Kunka vanhaa on allergiatutkimus, ja kuinka vanhoja tietoja löytyy siitä että yksittäiset ihmiset (esimerkiksi kuninkaalliset tai muut joista on kirjoitettu)…

Kysytty
20.12.2011

Kunka vanhaa on allergiatutkimus, ja kuinka vanhoja tietoja löytyy siitä että yksittäiset ihmiset (esimerkiksi kuninkaalliset tai muut joista on kirjoitettu) ovat olleet allergisia yksittäisille ruoka-aineille? Onko ollut joitain lääkkeitä, joilla erilaisia allergisia reaktioita on voitu lieventää?

Vastaus

Vastattu
22.12.2011
Päivitetty
22.12.2011

Allergiaa on sanottu 2000-luvun vitsaukseksi, sillä taipumus allergiaan on kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. Allergia ei kuitenkaan ole uusi sairaus, tunnetuilla historiallisilla henkilöillä tiedetään olleen allergioita. Esimerkiksi Rooman keisari Claudiuksen poika Britannicus kärsi hevosallergiasta, joka arvatenkin oli aikamoinen ongelma, aikana, jolloin hevonen oli yleisin kulkupeli! Ruoka-aineallergioista taas yksi tunnettu historiallinen tapaus on Englannin kuningas Richard III, joka kärsi mansikka-allergiasta.

Länsimaisen lääketieteen isäksi tituleerattu Hippokrateskin (460-377 eKr) kirjoitti jo yli 2000 vuotta sitten että ruoka voi aiheuttaa sairauksia ja terveysongelmia joillekin ihmisille. Hippokrates oli muun muassa havainnut, että maito saattoi aiheuttaa nokkosrokkoa ja ruuansulatushäiriöitä. Antiikin kreikkalainen lääkäri, Galenos, taas raportoi vuohen-maitoallergiatapauksen vuonna 200 jKr ja vuonna 1679 havaittiin, että viinin juonti laukaisi eräillä henkilöillä astmareaktion.

Lääkärit ymmärsivät jo kauan sitten hoitaa näitä ruoka-aineallergioita ruokavalion rajoittamisella, mikä nykyäänkin vaikuttaisi olevan yleinen suositus, eli allergisoivia ruoka-aineita tulisi välttää. 1900-luvulle tultaessa löytyy jo paljon lääketieteellisiä kirjoituksia ruoka-aineiden aiheuttamista terveysongelmista. Vuonna 1905 tohtori Francis Hare pyrki selittämään, että monet sairaudet ovat yhteydessä ruoka-aineallergioihin. Tohtori Clemens von Pirquet taas ehdotti vuonna 1906 käytettäväksi termiä ”allergia” epätyypillisistä reaktioista sellaisiin ruoka-aineisiin, jotka eivät normaalisti olleet haitallisia.

Lisää tietoa aiheesta löydät alla olevista verkkolähteistä:

http://www.allergyclinic.co.nz/guides/39.html

http://www.avoidingmilkprotein.com/history.htm

http://www.indianetzone.com/40/history_allergies.htm

http://www.achooallergy.com/history-allergies.asp

http://www.thesuperallergycookbook.com/PDF/FoodAllergypaper.pdf

http://www.mdd.fi/Artikkelit_tekstit/ruoka_allergiat_ja_yliherkkyydet.h…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.