Kun coca cola light syö hammaskiillettä, niin voiko sen vaikutusta lieventää pureskelemalla colan jälkeen ksylitolipurukumia?

Kysytty
27.6.2020

Kun coca cola light syö hammaskiillettä, niin voiko sen vaikutusta lieventää pureskelemalla colan jälkeen ksylitolipurukumia?

Vastaus

Vastattu
29.6.2020

Kyllä voi. Happamat virvoitusjuomat, vaikkapa Coca-Cola, laskevat syljen pH-arvoa. Kun PH laskee alle 5,5, syntyy happohyökkäys, ja hampaiden kiille alkaa liueta. Tämä taas vaikuttaa hampaiden kulumiseen ja myös reikiintymiseen.  Ksylitolin käyttö palauttaa suuhun normaalin PH-tasapainon. Alla linkki Oulun ammattikorkeakoulun blogiin, jossa suuhygienistiopiskelijat järjestivät koululaisille tapahtuman ksylitolin vaikutuksista:

https://blogi.oamk.fi/2019/06/11/nuorten-suut-terveeksi-ksylitoli-suojaa-hampaita/

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kirjaston vastaus sisältää väärinkäsityksen, joka on hyvin yleinen, toistuu monessa lähteessä. Ksylitolin vaikutus suun happamuuteen perustuu ennenkaikkea siihen että se häiritsee bakteerien toimintaa, jolloin bakteerit eivät pysty kasvattamaan suun happamuutta. Jos suu on jo hapan, ksylitoli ei voi lievittää sitä millään muulla tavalla kuin lisäämällä syljen eritystä. Ksylitoli ei siis vaikuta olemassa olevaan happamuuteen suoraan, vaan ehkäisee happamuuden lsiääntymistä epäsuorasti.

Lisäksi muistan lukeneeni suomalaisesta tutkijasta joka oli tutkinut sokerialkoholeja, joihin myöskin ksylitoli kuuluu, ja todennut että sokerialkoholit jo itsessään ovat happamia ja siksi niitä pitäisi käyttää mahdollisimman varovasti. Itse pidän ksylitolin kausta kovasti ja tein sen vriheen että jauhoin isoja x-purkkamällejä suussa monta vuotta. Sen seurauksena minulta on kiille kulunut purupinnoilta paikoin pois. Hammalääkärit aina päivttelevät kuinka olen sen onnistunut saamaan aikaan.

Ksylitoolia ei siis kannata syödä siinä toivossa että se vähentäisi happamuutta sinänsä. Se ehkäisee happamuden syntyä epäsuorasti, mutta ei vähennä happamuutta suoraan.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.