Kuka on sanoittanut kupletin Puumanni afrikassa. Nimi on L. Rainio. Onko kyseessä M. Waltarin, Armas J. Pullan vai jonkun muun nimimerkki vai onko hän…

Kysytty
16.3.2021

Kuka on sanoittanut kupletin Puumanni afrikassa.
Nimi on L. Rainio.
Onko kyseessä M. Waltarin, Armas J. Pullan vai jonkun muun nimimerkki vai onko hän todellinen henkilö ja koska tuo mainittu kappale on syntynyt (sävellys on suomen tuotteliammalta säveltäjältä eli trad.ilta).
Levytys on 70-luvulta, mikä todella hämmästytti koska tyypillisesti se mielestäni sijoittuisi kuplettien kulta-aikaan viime vuosisadan alkupuolelle.

Vastaus

Vastattu
22.3.2021
Päivitetty
22.3.2021

L. Rainio tunnetaan levytetystä musiikista vain Puumanni (Buumanni/Bomanni) Afrikassa -jenkan tekstin tekijänä. Nimimerkin taustalla olevaa henkilöä (tai henkilöitä) ei tiedetä. Vaikuttaa kuitenkin uskottavalta, että teksti on huomattavasti vanhempi kuin tunnettu v. 1972 ensilevytys.

Kirjailija Armas J. Pulla julkaisi kolme teosta nimellä Leo Rainio, mutta laulutekstejä hän ei tiettävästi tehnyt.

Yksi mahdollinen ehdokas saattaisi olla Jukka Kemppisen blogissaan esiin nostama nimerkki Lulu Rainio, jolta tunnetaan propagandalaulu Kokous Petroskoissa. Myös Lulu Rainion henkilöys on tuntematon, mutta hänen toimintansa liittyy sodanaikaisiin korsuohjelmistoihin.

Suomessa levytettyjen laulujen joukosta löytyy yksi Lulu Rainion tekstittämä kappale: Olavi Virran laulama tango Etelän tyttö (1951).

Lähteitä:

Buumanni Afrikassa Ylen Fono tietokannassa.

Jukka Kemppisen blogikirjoitus poliittisista lauluista.

Fenno.fi -musiikkiarkisto

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.