Kuka on keksinyt sokeriruon nesteen kiteyttymisprosessin kiteiksi ja milloinka tämä on tapahtunut?

Kysytty

Kuka on keksinyt sokeriruon nesteen kiteyttymisprosessin kiteiksi ja milloinka tämä on tapahtunut?

Vastaus

Vastattu

Sokeriruoko on lähtöisin Melanesiasta, eteläiseltä Tyyneltä mereltä, josta se on aluksi levinnyt Aasian mantereelle. Kiinalaiset oppivat tuntemaan sen n. 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Myöhemmin intialaiset ryhtyivät käsittelemään ruo'on sisältämää nestettä ja lopulta siitä onnistuttiin valmistamaan kiteytettyä sokeria. Varhaisimmat maininnat tästä ovat Intiasta vuoden 500 paikkeilta.

Lähteet ja kirjallisuutta: 
Satu Jaatinen, Karkkipäivä : sokerin synnystä makeaan elämään 
Iso tietosanakirja. 12, Siemen–suomyrtti 
Runar Urbans, Sokeri Suomessa 1500–1917

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.