Kuinka vanha pitää olla että voi kirjoittaa kirjan?? olen itse 13 vuotias ja haluisin kirjoittaa kirjan mutta en ole varma kustannetaanko sitä.

Kysytty

kuinka vanha pitää olla että voi kirjoittaa kirjan?? olen itse 13 vuotias ja haluisin kirjoittaa kirjan mutta en ole varma kustannetaanko sitä.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kirjojen kirjoittamisella ei ole varsinaista alaikärajaa, kunhan on oppinut vain kirjoittamaan. On sitten eri asia, onko joku oikea kustantaja valmis julkaisemaan kirjan. Väitetään, että Yhdysvalloissa olisi julkaistu kirja, jonka kirjoittaja oli vasta kuusivuotias. Suomessa on julkaistu kirja ainakin 11-vuotiaalta. Aikuisiällään suuren suosion saavuttanut Leena Lehtolainen oli puolestaan 12-vuotias julkaistessaan esikoisteoksensa ”Ja äkkiä onkin toukokuu”, jonka kustansi Kustannusosakeyhtiö Tammi. Nuo nuoret kirjailijat ovat tosin harvinaisia poikkeuksia.

Ei ole siis täysin mahdotonta, että joku julkaisisi kirjoittamasi kirjan, mutta helppoa kirjan saaminen julkaistuksi ei ole aikuisillekaan. Kustantajille lähetetyistä käsikirjoituksista vain hyvin pieni osa päätyy julkaistavaksi. Osuus saattaa olla jotakin puolesta prosentista viiteen prosenttiin, hiukan kustantamoittain vaihdellen. Hyväksytyistä käsikirjoituksistakin varmaan melkoinen osa on sellaisten ihmisten kirjoittamia, jotka ovat harrastaneet kirjoittamista pitkään ja hioneet taitojaan. Ei siis kannata odottaa liikoja. Hyvä on myös pyytää kirjasta palautetta useilta lukijoilta ennen käsikirjoituksen lähettämistä kustantajalle, ja huoliteltu kieliasu parantaa varmasti mahdollisuuksia.

Kirjan lajillakin on väliä. Esimerkiksi runokokoelmia on todella hankala saada kustannetuiksi, sillä runokokoelmien julkaisu ei ole useinkaan kustantajille kaupallisesti kannattavaa. Sen sijaan esimerkiksi dekkareita julkaistaan paljon, ja tuntuu, että tahto on koko ajan vain lisääntynyt. Kirjan laji vaikuttaa myös siihen, mille kustantajalle kannattaa käsikirjoitusta tarjota. Vaikkapa osoitteesta http://www.myllylahti.fi löytyvä Myllylahti julkaisee paljon jännityskirjallisuutta, kun taas osoitteesta http://www.tammi.fi löytyvä Tammi on ollut erityisen vahva lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja.

Vaikka kaupallinen kustantaja ei huolisikaan kirjoittamaasi kirjaa kustannettavaksi, on mahdollista julkaista kirja itse omakustanteena. Digipainotekniikan ansiosta omakustanteen julkaisu on hinnaltaan melko kohtuullista pienenkin painoksen kohdalla. Silloin kirjan markkinointi ja myyminen jää kuitenkin sinulle, eivätkä omakustanteet saa yleensä yhtä suurta lukijajoukkoa kuin kaupallisten kustantajien tuotteet. Jos sinulle on tärkeintä saada vain kirja julkaistua, omakustanne on hyvä vaihtoehto, ja ehkäpä esimerkiksi sukulaiset ja ystävät saattaisivat haluta ostaa sen, kenties paikallinen kirjastokin.

Osoitteesta http://kirja.lasipalatsi.fi löytyvä Kirja kerrallaan ja osoitteesta http://www.mediapinta.fi löytyvä Mediapinta tarjoavat kumpikin omakustanteen julkaisijalle helppoa tapaa painattaa teostaan. Jonkin verran rahaa se tosin kyllä vaatii. Esimerkiksi Kirja kerrallaan -palvelussa 50 kappaleen painos 100 sivun kirjasta maksaa noin kymmenen euroa kappale yli koko painos 500 euroa. Jotta julkaiseminen kannattaisi, pitäisi kirjat saada myytyä vähintään tuolla hinnalla ostajille.

Yksi vaihtoehto on julkaista kirja sähköisessä muodossa Internetissä ja laittaa se vapaasti kaikkien luettavaksi. Tuollainen julkaisutapa on käytännöllisesti ilmainen, sillä Internetistä saa tarvittaessa ilmaista palvelintilaa, jonne kirjan voi laittaa. Tosin ei Internetissä julkaistu kirja varmastikaan tunnu lainkaan samalta kuin jos pääsee pitelemään käsissään itse kirjoittamaansa painettua kirjaa.

Ei siis kannata heittää toivoa kirjan julkaisemisesta, vaikka se vaikeaa onkin. Vaikka kirjasi ei pääsisikään mitään reittiä julkisuuteen, onhan jo kirjoittaminen itsessään kielen harjoittelemista ja antaa kenties eväitä kirjoittaa tulevaisuudessa jotakin sellaista, minkä saisit julkaistua.

127 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tästä tiedosta oli todella paljon hyötyä, sillä haluaisin itsekin julkaista kirjan vaikka olen vasta 11v! Kiitos todella paljon!!!

Hei,

Olen Lassi Junkkarinen ja toimin kustannusyhtiö Myllylahdessa.

Hieno juttu, että kirjan kirjoittaminen kiinnostaa nuoriakin.

Meille voi mielellään lähettää käsikirjoituksia, lupaamme ripeästi tutustua jokaiseen käsikirjoitukseen.

Täältä löytyy tarkemmat ohjeet:
http://www.myllylahti.fi/myllylahti/myllylahdelle-kirjailijaksi

Kiitti tästä tiedosta on minulle. Sillä kirjoitan jo erästä kirjaa, mutta en ollut varma olenko tarpeeksi vanha.

Hei, kiitos vinkeistä, niistä oli paljon hyötyä. Itse olen aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta ja kirjoitankin kirjaa, noh.. Puhelimella -.- Olen kuitenkin vasta 12v enkä usko että minulla olisi mitään mahdollisuuksia saada kirjani painettua (sitten kun Se on valmis). Myyvätkö nuorten fantasia kirjat hyvin?

Kiitos näistä tiedoista tosi paljon! Itse olen 12-vuotias, ja harkinnut tässä vähän aikaa sitten kirjan kirjoittamista. Inspiraatio on kyllä vähän vähissä, ja tietenkin sitten on se pelko siitä, mahdetaanko kirjaa loppujen lopuksi edes julkaista, ja olenko työskennellyt sen eteen täysin turhaan. Jonkinlaista fantasiaromaania olen kyllä miettinyt. Olen myös kirjoitellut novelleja ja lyhyitä tarinoitakin n. vuoden ajan, ja saanut palautetta monilta. Joten pientä kokemusta kai minullakin on. :--D ei mutta tosiaan; kiitos vielä paljon näistä vinkeistä/ohjeista! (:::

olen 11v. olen haaveillut kirjan kirjoittamisesta ja pieniä tarinoita olen jo 5 vuotiaasta lähtien kirjoittanut. mutta ei tule mieleen oikein mitään ideoita mutta miten sitä inspiraatiota oikein sais :)

Kiitos paljon vinkeistä! Olen itse 12v ja ajattelin ryhtyä kirjailijaksi. Haaveena on ollut pitkään. Kirjan kirjoittamisesta ei kyllä tule helppoa. Ensinnäkin sen pitäisi mahdollisesti päästä läpi kustantamosta ja sen tulisi olla aika sellainen johon kaikki pääsevät mukaan. On kuitenkin hyvä että on sukulaisia ja muita jotka antaa ihan rehellistä palautetta. Joskus myös positiivista. Olisi kiva jos kirjojani tultaisiin julkaisemaan. En kuitenkaan olet ihan niin varma mutta kuitenkin. Kirjani on romaani ja se on jännittävä. Yhtä juttua niissä ainakin suosittelisin. Että kun luet niitä kannattaa kuunnella musiikkia. Voit ehkä sen avulla päästä juoneen mukaan ;)

Kiitos paljon vinkeistä! Olen itse 12v ja ajattelin ryhtyä kirjailijaksi. Haaveena on ollut pitkään. Kirjan kirjoittamisesta ei kyllä tule helppoa. Ensinnäkin sen pitäisi mahdollisesti päästä läpi kustantamosta ja sen tulisi olla aika sellainen johon kaikki pääsevät mukaan. On kuitenkin hyvä että on sukulaisia ja muita jotka antaa ihan rehellistä palautetta. Joskus myös positiivista. Olisi kiva jos kirjojani tultaisiin julkaisemaan. En kuitenkaan olet ihan niin varma mutta kuitenkin. Kirjani on romaani ja se on jännittävä. Yhtä juttua niissä ainakin suosittelisin. Että kun luet niitä kannattaa kuunnella musiikkia. Voit ehkä sen avulla päästä juoneen mukaan ;)

Moi, itse olen 13v ja olen totta puhuen kirjoittanut valmiin 400 sivuisen kirjan. Ja julkaissut sen. Tuhqnnet ja taas tuhannet kiitokset kustannusosakeyhtiö Tammelle. Kannattaa ainakin täältä yrittää julkaista lasten/nuorten kirjoja. Tammi otti käsikirjoitukseni vastaan, ja voitte nyt löytää fantasiakirjani hyvinvarustelluista kirjakaupoista. En paljasta nimeä, mutta oma nimeni komeilee kirjan ylälaidassa ja heti sen alla Tammi. Vihjeenä: etunimi alkaa ol ja suk.nimi huo. Onnea kaikille kirjoittajille julkaisuun, itselläni kesti puoli vuotta.

Kiitos paljon erinomaisista vinkeistä!
Niistä tulee varmasti olemaan hyötyä. Olen vasta 10-vuotias, mutta rakastan kirjoittamista ja haave ammattini on aina ollut kirjailia. Olen kirjoittanut paljon kirjoja, vaikken ole niitä yrittänyt julkaistakkaan. Haaveena on kyllä julkaista kirja ja täältä siihen sai paljon vinkkejä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.