Kuinka Jussi-paita sai alkunsa? Mistä sininen Antti-paita sai alkunsa tai se musta paita? Kaikki ko. paitojen historiasta kiinnostaa.

Kysytty

Kuinka Jussi-paita sai alkunsa? Mistä sininen Antti-paita sai alkunsa tai se musta paita? Kaikki ko. paitojen historiasta kiinnostaa.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Marketta Luutonen on tehnyt väitöskirjan Kansanomainen tuote merkityksen antajana : tutkimus suomalaisesta villapaidasta. Siinä käsitellään kahta pohjalaista neulepaitatyyppiä: korsnäsinpaitoja ja jussipaitoja. Luutosta on haastateltu lehtiin, ja seuraavat tiedot pohjautuvat näihin haastatteluihin.

Jussipaidan alkuperästä oli pitkään kaksi selitystä: joko Helsingin yliopiston Etelä-Pohjalaisen osakunnan peliasu vuoden 1927 aikoihin tai Pohjalaisia-näytelmän Harrin Jussin rooliasu 1914, kun näytelmää alettiin esittää. .

Jussipaitoja tehtiin viininpunaisina ja sinistä versiota alettiin kutsuttiin Anttipaidaksi.

Lisätietoa aiheesta:
Luutonen, Marketta: Kansanomainen tuote merkityksen antajana : tutkimus suomalaisesta villapaidasta, 1997
Luutonen, Marketta: Jussipaita viestittää, Pirta 1/98, s.2-5
Uusiniitty, Liisa: Jussipaita päällä ei herroja kumarrella, ET-lehti 3/99, s.102-105
Rautio, Pirjo: Jussipaidan juuret Korsnäsissä, Ilkka 13.5.1997, s. 1, 7

16 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Onko tietoa musta-harmaasta "jussipaidasta"? onko sillä omaa nimeä, mikä sen historia on?

Marketta Luutonen on tehnyt väitöskirjan Kansanomainen tuote merkityksen antajana: tutkimus suomalaisesta villapaidasta. Väitöskirjan toinen pääkohde on juuri jussipaita. Jussipaitoja tehtiin tummanpunaharmaana. Myöhemmin valmistettuja paitoja, joiden värit olivat sininen ja harmaa kutsuttiin anttipaidaksi. Sini-harmaan version nimitys anttipaita juontaa juurensa siihen, että ensimmäisenä näitä paitoja valmistanut kutomo sijaitsi Isontalon Antin mailla. Alahärmäläinen Kleemolan kutomo oli alkanut valmistaa näitä siniharmaita paitoja 1950-luvun alussa, koska puna-harmaa väritys ei miellyttänyt kaikkia ja körttiläisille tummempi paita kävi paremmin kaupaksi. Jussipaidasta on valmistettu myös mustan ja harmaan yhdistelmää, jolle ei kuitenkaan tunnu olevan mitään erityistä nimitystä, mutta taustalla lienee körttiläisten mustan värin suosiminen. Selvitimme asiaa manuaalisten ja elektronisten tiedonlähteiden lisäksi erilaisilta käsityöasiantuntijoilta. Halutessasi voit ottaa yhteyttä myös Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon, e-mail: epmaakuntamuseo@seinajoki.fi ja p. (06) 416 2649. Nykyään jussikuviota käytetään käsitöissä lähes millaisina väriyhdistelminä tahansa ja erityisesti perinteinen viininpunaisen ja harmaan, mutta myös juuri mustan ja harmaan yhdistelmä ovat suosittuja. (Körttiläiset ovat käyttäneet myös mustaa paitaa, jonka rintaa elävöittivät siniset raidat, kaksi ohutta ja yksi leveämpi. Kun Vihtori Kosola poseerasi lehtikuvassa tämä paita päällään yhdistettiin tämä sinimusta paita myös IKL:ään. Tässä Kosolaankin liitetyssä körttipaidassa ei kuitenkaan ole jussipaidoille tyypillistä salmiakkikuviota.) Lisätietoa aiheesta: Luutonen, Marketta: Kansanomainen tuote merkityksen antajana: tutkimus suomalaisesta villapaidasta, 1997 Luutonen, Marketta: Jussipaita viestittää, Pirta 1/98, s.2-5 Uusiniitty, Liisa: Jussipaita päällä ei herroja kumarrella, ET-lehti 3/99, s.102-105 Rautio, Pirjo: Jussipaidan juuret Korsnäsissä, Ilkka 13.5.1997, s. 1, 7.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.