Kirjassa Häviävää Helsinkiä (1917) on sivuilla 59 seuraava teksti: lasiovesta tuli ja meni runsaasti ihmisiä... Suuri oli hänen pettymyksensä kun hän huomasi että se olikin vain tavallinen automaatti...
Kirja kuvaa Helsinkiä 1900-luvun alusta, mikä voisi olla tällainen automaatti?
Vastaus
Merkityksen "itsepalveluna käytettävä myynti- tm. laite" (Kielitoimiston sanakirja) lisäksi automaatti-sanalla voidaan viitata ns. automaattiravintolaan. Nykysuomen sanakirjan mukaan automaatti on myös "ruokala, jossa asiakas itse noutaa annoksensa (us. tarkoitusta varten rakennetuista laitteista), automaattiruokala". Esimerkiksi vuonna 1915 tällaisia automaattiravintoloita oli Helsingissä useita: Ab. Automat Centrum Oy, Hallitusk. 17; Ab. Automat Bulevard, Bulevardink. 3, Automat Esplanad, P. Esplanaadink. 41; Ab. Automat Union, Unionink. 26; Grand Automat, Korkeavuorenk. 45; Oy. City-Automaatti Ab., Kaivok. 8, haaral. Erottaja 11. (Suomen kauppa- ja teollisuuskalenteri 1915).
Kommentit
Viittaus Nykysuomen sanakirjaan on hyvä. Automaatti-hakusana yllä siteerattuine selityksineen on sanakirjasarjan ensimmäisessä osassa, jonka käsikirjoitus laadittiin vuosia ennen kuin kirja saatiin painetuksi 1960-luvun alussa. "Latominen olisi voitu aloittaa 1948, ellei matriisien puute olisi estänyt sitä." HS 17.2.1950. Kirjan aineistoa kerättäessä ei automaattiruokala ollut vielä kaukaista menneisyyttä.
https://kaino.kotus.fi/ns/Nykysuomen_sanakirja_1_A-I.pdf
1930-luvun lehdissä on tekstejä, joissa on samassa yhteydessä sekä "automaatti" että "automaattiruokala"
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=automaattiruokala%20auto…
Korjaus: kirja saatiin painetuksi 1950-luvun alussa
Historianprofessori Laura Kolbe selittää "automaateiksi" sanottuja pikaruokaravintoloita ravintola Kosmoksen historiikissa (Siltala 2024) s. 20 - 21. Ensimmäinen automaattiravintola oli avattu Berliinissä 1895 ja Suomen ensimmäinen Helsingissä (Aleksi 13) 1910.
Kolben mukaan automaattikahviloiden perustaminen oli ketterää ja toiminnoiltaan ne olivat perinteisiä ravintoloita kevyempiä. Starttivaihe edellytti vähemmän henkilökuntaa ja tilakustannukset olivat pienemmät. Asiakkaat ostivat automaateista kolikoilla juomia ja pikkusyötävää, ja itsepalvelubuffetissa oli tarjolla lämmintä ruokaa.
Kommentoi vastausta