Otsikko
Missä asti tähdet ovat?

Kysytty

Jos meitä lähin tähti Proxima Centauri on Auringon lisäksi meidän lähin naapuritähti. Missä asti nuo kaikki taivaalla tuikkivat pienet valopisteet on? En ole koskaan nähnyt mitään Proxima Centauria, sen sijaan taivaalta löytyy kyllä satoja muita pieniä valopisteitä. Miten on mahdollista että ne näkyvät, vaikka ovat satoja kertoja kauempana kuin tämä Centauri.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Tähtien näkyminen Maasta käsin paljain silmin riippuu paitsi niiden etäisyydestä, myös koosta ja sitä kautta kirkkaudesta.

Proxima Centaurin etäisyys Maasta on 4,27 valovuotta, mutta sen kirkkaus on vain noin 1/20 000 Auringon kirkkaudesta, eikä sitä siksi voi nähdä paljain silmin. Kirkkain taivaalla näkyvä tähti Sirius on 8,6 valovuoden päässä, mutta 22 kertaa Aurinkoa kirkkaampi. Orionin tähtikuviosta löytyvä Betelgeuse taas on 530 valovuoden etäisyydellä meistä, mutta sen kirkkaus on peräti 9 400 kertaa suurempi kuin Auringon. Betelgeusen massa on noin 15-17 kertaa Auringon massa ja sen säde on 630 Auringon sädettä. Se kuuluu suurimpiin tunnettuihin tähtiin.

Kaikki paljain silmin näkyvät tähdet kuuluvat kotigalaksiimme Linnunrataan. Linnunradan läpimitta on noin 100 000 valovuotta.

Internetistä löytyy erilaisia havainnoillisia tähtien kokovertailuja, esim. tämä video: https://www.youtube.com/watch?v=GoW8Tf7hTGA.

Lähteet ja lisätietoa:

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kirkkaimmat tähdet: https://www.ursa.fi/kirjat/lisamateriaalia/tahdet-vuosikirja/kirkkaimma…

Proxima Centauri: https://www.ursa.fi/extra/kosmos/p/proxima_centauri.html

Tähtien synty ja kehitys: https://www.ursa.fi/tahtitieteesta/tietoa-tahtitieteesta/tahdet.html

Wikipedian artikkeli Betelgeuzesta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Betelgeuze

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.