Haluaisin tietää mikä kirja on kyseessä: Kirjan päähenkilö on muistaakseni poika, joka joutuu kodittomaksi kirjan alussa. Kirjassa on turvasatama, en muista…

Kysytty

Moi! Haluaisin tietää mikä kirja on kyseessä: Kirjan päähenkilö on muistaakseni poika, joka joutuu kodittomaksi kirjan alussa. Kirjassa on turvasatama, en muista nimeä, ja poika käy siellä välillä mutta ei asu vakituisesti. Poika joutuu kerjäämään. Hänellä on naispuolinen kaveri, joka löytää sukulaisia kaupungista ja pääsee maasta pois. Poika aikoo matkustaa Ruotsiin sukulaisensa luokse, ja matkustaa junalla Venäjän halki ja aina Suomeen asti, mutta matka pysähtyy Suomessa.

Vastaus

Vastattu

Kysymyksessä kuvailtu kirja voisi olla Marja-Leena Tiaisen Alex ja pelon aika (Tammi, 2006). Alexin tarina jatkuu kirjoissa Alex, Aisha ja Sam (Tammi, 2007) ja Alex, Aisha ja toivon aika (Tammi, 2008).

14-vuotias Alexander Sylvanov asuu maassa, jossa poljetaan ihmisoikeuksia. Alexin isä Anton on vallanpitäjien mustalla listalla, ja myös isoveli Zaza on sekaantunut politiikkaan. Alexin elämä on kuitenkin turvallisissa uomissa aina siihen päivään asti, kun Plataanikaupungissa räjähtää tuhoisa pommi. Isoveli Zaza lähtee karkuun, ja turvallisuuspoliisi pidättää Antonin. Alex on järkyttynyt ja peloissaan. Eivät kai isä ja veli mitään terroristeja sentään ole? Syksy kuluu, eivätkä isä ja veli palaa. Vuokraemäntä Lidia huolehtii Alexista, mutta sitten rahat loppuvat. Lopulta Alex päätyy pahamaineiseen lastenkotiin,"Hotelli Hiltoniin". Lastenkoti on viheliäinen paikka. Kadullakin on parempi, Alex ajattelee ja karkaa. Elämä kodittomana ei ole herkkua, eikä Alexin oloa paranna huoli isän ja veljen kohtalosta. Turvattomuuteen tuo valoa ystävyys muiden katunuorten kanssa. Erityisesti Alex kiintyy Sofiaan, joka haaveilee muuttavansa Saksaan. Alex haluaisi päästä Ruotsiin setänsä luokse, mutta siihen tarvittaisiin iso tukku rahaa. Alex miettii jo ryhtymistä kaupungin alamaailmaa johtavan Boriksen hommiin, kun matkarahat järjestyvät yllättävältä taholta. Kesän kynnyksellä Alex hyvästelee katukaverinsa ja lähtee yksin vaaralliselle ja jännittävälle pakomatkalle. Päämääränä on Ruotsi, mutta lopulta Alex joutuu Suomeen, Helsinki-Vantaan lentokentälle. Marja-Leena Tiaisen uusi nuortenromaani pitää tuttuun tapaan lukijan vankasti otteessaan. Teos saa suomalaiset nuoret vaivihkaa samastumaan ikätovereihinsa, joiden on ollut pakko paeta omasta maastaan. Alex ja pelon aika aloittaa sarjan, joka kertoo turvapaikkaa hakevista nuorista.

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Au54f314ef-b22d-4b08-ae75-6a8bad74dee6
https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_18764
https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Auf540dad2-9cc0-467f-98dd-0fab3c0062bb

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.