En tiedä, onko tämä oikea osoite, mutta kysäisin ao. asiaa jo eräältä papilta, joka ei osannut sanoa siihen mitään. Serkkuni on aloittanut pienimuotoisen…

Kysytty
25.7.2014

Hei,

en tiedä, onko tämä oikea osoite, mutta kysäisin ao. asiaa jo eräältä papilta, joka ei osannut sanoa siihen mitään.
Serkkuni on aloittanut pienimuotoisen sukututkimuksen ja hän on saanut n. 1½ sivua pitkän luettelon joka alkaa 1850-luvulta isoisäni isästä. "Papinkirjoihin" on merkitty että hän on tullut seurakuntaan lapsikirjalla. Vanhempien nimiä ei ole. Mikähän tällainen lapsikirja on ja mistä siitä saisi lisää tietoa?

Vastaus

Vastattu
28.7.2014
Päivitetty
4.2.2018

Tässä tarkoitetaan varmaankin lastenkirjaa. Wikipedian mukaan "lastenkirja on nimitys eräälle kirkolliselle asiakirjaryhmälle, joka sisältyy kirkonarkiston henkilörekisteriarkistoon. Muodoltaan se on rippikirjan kaltainen ja sitä täydentävä. Lastenkirjan tehtävänä oli kontrolloida niiden lasten edistymistä kristinopintaidoissa, jotka eivät vielä olleet päässeet ripille ja näin ollen tulleet merkityiksi seurakunnan rippikirjaan muun perheen yhteyteen".

Suomen sukututkimusseuran nettisivuilla sanotaan, että lastenkirjat ovat sukututkimuksen lähdeaineistoa. Ne ovat "luettelo perheen lapsista, jotka eivät ole vielä päässeet ripille". Niitä pidettiin "useimmiten itäsuomalaisissa seurakunnissa".

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lastenkirja
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sukututkimus#Tietol.C3.A4hteet
http://www.genealogia.fi/aloitasukututkimus.html

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.