Atwaterin kertoimien avulla arvioidaan ravitsemustieteessä ruoan energiasisältö. Millä lailla nämä liittyvät kaloreihin ja toisella tavalla ajateltuma jouleihin?
Vastaus
Atwaterin kertoimella lasketaan ruuassa saatavilla olevan energian määrä, jota ihmiskeho voi hyödyntää. Tätä kutsutaan muuntokelpoiseksi energiaksi (eng. metabolisable energy).
Energian yksikkö on joule, ja Atwaterin systeemillä lasketut eri ravintoaineiden energiamäärät ilmoitetaan siis jouleissa. Elintarvikkeissa ruuan energiasisältö ilmoitetaan sekä kilojouleissa (kJ) että vanhan energiayksikön kalorin mukaisesti kilokaloreissa (kcal). Yksi kilojoule vastaa 0,239 kilokaloria.
Lähteet:
YK:n elintarvike ja maanviljelyjärjestö: CHAPTER 3: CALCULATION OF THE ENERGY CONTENT OF FOODS - ENERGY CONVERSION FACTORS
Fineli: Ravintotekijä - Fineli
Wikpedia: Atwater system - Wikipedia
Kommentoi vastausta