Atwaterin kertoimien avulla arvioidaan ravitsemustieteessä ruoan energiasisältö. Millä lailla nämä liittyvät kaloreihin ja toisella tavalla ajateltuma jouleihin?

Kysytty

Atwaterin kertoimien avulla arvioidaan ravitsemustieteessä ruoan energiasisältö. Millä lailla nämä liittyvät kaloreihin ja toisella tavalla ajateltuma jouleihin?

Vastaus

Vastattu

Atwaterin kertoimella lasketaan ruuassa saatavilla olevan energian määrä, jota ihmiskeho voi hyödyntää. Tätä kutsutaan muuntokelpoiseksi energiaksi (eng. metabolisable energy). 

Energian yksikkö on joule, ja Atwaterin systeemillä lasketut eri ravintoaineiden energiamäärät ilmoitetaan siis jouleissa. Elintarvikkeissa ruuan energiasisältö ilmoitetaan sekä kilojouleissa (kJ) että vanhan energiayksikön kalorin mukaisesti kilokaloreissa (kcal). Yksi kilojoule vastaa 0,239 kilokaloria. 

 

Lähteet: 

YK:n elintarvike ja maanviljelyjärjestö: CHAPTER 3: CALCULATION OF THE ENERGY CONTENT OF FOODS - ENERGY CONVERSION FACTORS 

Fineli: Ravintotekijä - Fineli 

Wikpedia: Atwater system - Wikipedia 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.