pilakuvat

8 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–8.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Helsingin City-Centeriä on kuulemma alettu kutsumaan Makkarataloksi, koska Kari Suomalainen teki aiheesta pilakuvan. Mistä löytäisin tuon pilakuvan? 116 17.8.2021 City-Center oli Viljo Revellin (1910–1964) ja Heikki Castrénin (1929–1980) 1960-luvun alkupuolella Helsinkiin suunnittelema korttelikokonaisuus, joka oli tarkoitus rakentaa Kaivokadun, Keskuskadun ja Aleksanterinkadun rajaamalle alueelle. Suunnitelmasta toteutettiin lopulta ainoastaan Makkaratalona tunnettu rakennus, sillä sen täydellinen toteuttaminen olisi vaatinut monien vanhojen rakennusten purkamista. Revellin ja Castrénin suunnittelema Makkaratalo (virallisesti City-Center) valmistui vuonna 1967, vaikka sen tieltä jouduttiinkin purkamaan uusrenessanssia edustanut Skohan talo. Makkaratalo itse edustaa modernistista betonibrutalismia, joka heijastee valmistumisaikansa ihanteita nopeasti modernisoituvasta ja autoistuvasta...
Etsitään pilapiirrosta / sarjakuvaa sota-ajalta. Aiheena Churchill ja Englannin julistama sota Suomelle. Kuvittaja tai julkaisu josta se ehkä löytyy. On käyty… 786 13.6.2013 Oikeaa kuvaa ei valitettavasti ole löytynyt. Kirjassa Kuninkaantekijöistä koivistolaisiin: viisi vuosikymmentä pilapiirtäjien näkemänä (Pertti Hemanus, 1968) on joitakin pilapiirroksia vuoden 1941 Joulukärpänen –lehdestä. Niissä sivutaan aihetta. Sota-ajan Joulukärpänen-lehdet ovat vain Kansalliskirjaston ja muutaman muun yliopistokirjaston (Jyväskylä ja Turku) kokoelmissa, joten emme ole voineet tarkistaa, löytyisikö oikea pilapiirros / sarjakuva näistä lehdistä.
Pohjois-Savo julkaisi poliittisia pilapiirroksia. Sen "päivänpiirtolassa" ilmestyi varsin tasokkaita pilakuvia signeerauksella TM. Kuka mahtaa olla näiden… 993 1.8.2012 Signeerausta T.M. käytti ainakin kuvataiteilija Tauno Miesmaa (1891-1980), joka uransa alkupuolella piirsi karikatyyreja ja pilakuvia poliitikoista. Hänen mainitaan piirtäneen etenkin Tuulispää ja Velikulta –lehtiin. Hänet tunnetaan myöhemmin erittäin tuotteliaana kuvataiteilijana sadoista muotokuvistaan. Tauno Miesmaan piirroksista signeerauksineen on kuvia teoksessa ”Suomen taiteilijoita Alvar Cawenista Wäinö Aaltoseen, Elämäkertoja” (toim. Hertta Tirranen), joiden perusteella voisitte mahdollisesti saada selville sen, muistuttavatko kuvat ja signeeraukset teidän näkemiänne pilakuvia ja olisiko näkemienne kuvien piirtäjä tuo samainen Tauno Miesmaa. Mitään merkintää siitä, että Tauno Miesmaa piirsi myös Pohjois-Savo –lehdelle emme...
Missähän Kari Suomalaisen kirjoissa on pilapiirros Kielen synty. Kuvassa kaksi kivikauden aikaista miestä istuskelee kivellä ja toinen miettii, että pitäisi… 1338 3.9.2010 Kysymäsi pilapiirros on teoksessa Täyskäsi. Täyskäsi on ilmestynyt vuonna 1975.
Mistä voin löytää 1950 ja 1960 luvuilla ilmestyneen ilmeisesti Metsälehti nimisen kerran viikossa ilmesteneen lehden numeroita? 1259 18.11.2009 Metsälehteä voi Jyväskylässä lukea Jyväskylän yliopiston kirjastossa. Lehden numeroja voi pyytää varastosta (yleensä aikaisintaan seuraavaksi päiväksi) luettavaksi kirjaston lukusalissa. Metsälehden piirtäjän Aarno Liuksialan piirroksista on julkaistu myös kirja: Pekka Virtanen: Kynä käy - Aarno Liuksiala, taiteilija ja metsämies. (Metsälehti Kustannus 2003) Kirjaa on saatavilla Jyväskylän kaupunginkirjastossa.
Milloin Helsingin Sanomissa ilmestyi viimeinen Kari Suomalaisen piirtämä pilapiirros? Ilmeisesti kyseessä on kesäkuu 1991, mutta tarkka päivämäärä ei ole… 1287 29.4.2009 Helsingin Sanomien arkistosta löytyi tämä tieto: "Ensimmäinen Karin piirros julkaistiin lehden pääkirjoitussivulla vuoden 1950 viimeisenä päivänä ja viimeinen juhannuksena 1991." (HS 25.5.2003)
Tarvitsen pilapiirroksia julkisuuden henkilöistä esim presidenteistä, politiikoista, näyttelijöistä jne 849 28.10.2004 PIKI-verkkokirjastostamme voi hakea pilakuvia sisältäviä teoksia seuraavalla tavalla : osoitteesta http://kirjasto.tampere.fi:8000/ löydätte aineistotietokantamme, jonka vasemman reunan yläkulmasta löytyy kohta haku. Haun pudotosvalikoista kannattaa valita hakukriteeriksi kohta Asiasana - ja kirjoittaa hakusanaksi ensimmäiselle riville pilakuvat. Tulosjoukkoa voi supistaa kirjoittamalla toiselle riville vastaavasti esimerkiksi sanan politiikka. Suomalaisista aiheestanne piirtäneitä pilapiirtäjiä mainittakoon esimerkiksi Terho, Kari (Suomalainen), Kai Heinonen, Tapio Soivio ja Esko Laine. Yksittäisten tekijöiden kohdalla hakuriville Tekijä tulee kirjoittaa pelkästää Terho tai jos tekijällä on myös sukunimi, se muodossa sukunimi, etunimi....
Etsin tietoa le monde -lehden sarjakuvapiirtäjästä nimeltä serguei (serge goizauskas). 799 26.3.2003 Jonkin verran henkilötietoja tästä poliittisesta pilapiirtäjästä löytyy osoitteista http://www.nicecarnaval.com/htmlvers/2003/FR/html/fildesans/carnaval200… http://www.hinduonnet.com/thehindu/mag/2003/12/14/stories/2003121400280… Kaiken kaikkiaan: käyttämistäni tiedonlähteistä (Internet, aineistotietokannat, lehtitietokannat) ei juurikaan löydy tietoja ko. piirtäjästä. Lisätietoja voisi kysellä Suomen sarjakuvaseuran kokoelman kirjastonhoitajalta, yhteystiedot http://www.aralis.fi/taik/kokoelmat/suomen_sarjakuvaseuran_kokoelmat.ht… .