Anton Tsehovin mainiosta novellista jossa leikitellään hevosiin viittaavilla venäläisillä sukunimillä; jutusta lienee useita suomennoksia. Vaihtelevatko eri…

Kysytty

Anton Tsehovin mainiosta novellista jossa leikitellään hevosiin viittaavilla venäläisillä sukunimillä; jutusta lienee useita suomennoksia. Vaihtelevatko eri kääntäjillä vekkulit nimet? Jos, olisi kiva saada esimerkkejä. (Pieni vedonlyönti kyseessä)

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Anton Tšehovin novellista Lošadinaja familija (1885) on useita suomennoksia.

Novellissa yritetään muistaa sukunimi, joka liittyy jotenkin hevoseen. Veikkauksia ja ehdotuksia on lukuisia, listasta tulisi pitkä. Kaikki suomentajat ovat kääntäneet nimet eri tavoin.

Osa novelleista on luettavissa digitoituina, joten voit tutkia näistä kääntäjän oivalluksista avaamalla kyseiset linkit.

Vuonna 1907 sanomalehdissä on julkaistu tuntemattomien suomentajien käännökset novellista otsikoituina Hevosmainen sukunimi Kenraalin hammassärky.

Hevosmainen sukunimi

Kenraalin hammassärky

Näissä etsitty sukunimi on Kauranen.

Reino Silvannon suomennos vuodelta 1909 on luettavissa esimerkiksi Tsehovin novellien kokoelmasta Kaksikymmentä (1929). Tässä novellin nimi on Hammassärky. Silvannolla etsitty sukunimi on Kauranski. Silvannon suomennos on luettavissa Gutenberg-projektista:

https://www.gutenberg.org/cache/epub/52672/pg52672.html

Matti Lehmosen suomennos Hevosmainen sukunimi on julkaistu mm. teoksessa Tshehov, A. P. Valittuja : Kertomuksia ja novelleja. 1 (1945)

Juhani Konkan suomennos Hevosenkaltainen sukunimi on luettavissa esimerkiksi kokoelmista Tšehov, Anton. Valitut novellit. 1 (1959) ja Hevosenkaltainen sukunimi (1985).

Konkan suomennoksessa etsitty hevosenkaltainen sukunimi on Kauranski.

 

https://www.tommisal.fi/tsehovteos.php?id=62

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_3561

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Au5c5368bd-fa6e-4a82-89bc-9…

https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/palvelut/fennica-suomen-kansallisbi…

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.