Millä tekniikoilla eksoplaneetoista voidaan saada tarkkoja tietoja?

Kysytty
7.1.2022

Yli 30 vuotta sitten ei eksoplaneettoja pystytty edes havaitsemaan mutta nyt tulee jatkuvasti uutisia esim. eksoplaneettojen ilmakehän koostumuksesta, vuodenaikojen vaihteluista ym. Millä tekniikoilla noista aiemmin täysin havaitsematta jääneistä taivaankappaleista nykyisin voidaan saada noinkin tarkkoja tietoja?

Vastaus

Vastattu
10.1.2022
Päivitetty
10.1.2022

Ensimmäiset eksoplaneetat havaittiin vuonna 1992, ja tähän mennessä vahvistettuja havaintoja on 4884 planeetasta. Yli 8000 havaintoa odottaa vielä varmistusta.

Eksoplaneettoja koskevaa tietoa saadaan eri teleskooppien havaintodataa yhdistelemällä. Planeetan olemassaolo paljastuu usein sen emotähteä havainnoimalla: tähteä kiertävä planeetta aiheuttaa painovoimallaan pientä huojuntaa tähden asemaan. Mikäli planeetan ratataso on sellainen, että se kulkee Maasta katsoen tähden edestä, voidaan tähden kirkkaudessa havaita vaihtelua. Planeetan ollessa Maasta katsoen tähteä kauempana kyseeseen voi tulla myös mikrolinssi-ilmiö, jossa tähden painovoima taivuttaa kohteesta tulevaa valoa. Planeettoja voidaan löytää myös kuvaamalla.

Planeetan olosuhteista voidaan tehdä johtopäätöksiä esimerkiksi sen perusteella, millainen sen rata on ja millä etäisyydellä se kiertää tähteä. Kaasukehästä saadaan tietoa analysoimalla sen läpi kulkenutta emotähden valoa. Tietyt kaasukehän molekyylit imevät itseensä tiettyjä valon aallonpituuksia. Kun kaasukehän läpi kulkenut valo hajotetaan spektroskoopilla, nähdään, mitä alkuaineita vastaavat aallonpituudet siitä puuttuvat. Valoa tutkimalla on onnistuttu havainnoimaan jopa eksoplaneetan magneettikenttää. Valkoisten kääpiötähtien kaasukehiä tutkimalla taas on löydetty jälkiä niitä kiertäneiden (ja niihin pudonneiden) planeettojen koostumuksesta.

Havaintojen tarkkuus on parantunut uusien havaintovalineiden myötä. Joulukuussa 2021 laukaistulta James Webb -teleskoopilta odotetaan merkittäviä tuloksia myös eksoplaneettojen tutkimuksessa.

Lähteet ja lisätietoa:

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.: https://www.ursa.fi/tahtitieteesta/tietoa-tahtitieteesta/eksoplaneetat…, https://www.avaruus.fi/uutiset/eksoplaneetat.html

NASA: https://exoplanets.nasa.gov/

Tiedetuubi: https://tiedetuubi.fi/hubble-selvitti-ensimmaisen-kerran-super-maan-kaa…

YLEn uutiset: https://yle.fi/uutiset/3-12227270

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.