Wikipediassa sanotaan, että Disneyn Robin Hood -elokuvan suomenkielisessä jälkiäänityksessä oli useita tuolloin pinnalla olevia laulajia. Onko tähän jotain…

Kysytty
15.1.2019

Wikipediassa sanotaan, että Disneyn Robin Hood -elokuvan suomenkielisessä jälkiäänityksessä oli useita tuolloin pinnalla olevia laulajia. Onko tähän jotain erityistä syytä?

Vastaus

Vastattu
16.1.2019
Päivitetty
16.1.2019

Robin Hoodin suomenkielisen version ääniohjaajana toiminut Reino Bäckman oli taustaltaan muusikko. Sille, että hän elokuvien suomenkielisiä ääniversioita toteuttaessaan hyödynsi laulajia, ei välttämättä ole mitään sen erityisempää syytä kuin hänen yhteytensä musiikkimaailmaan ja vuosien varrella muodostamansa muusikkokontaktit. Aikaisemmissa Disney-jälkiäänityksissäänkin hän oli näyttelijöiden ohella käyttänyt äänirooleissa laulajia, kuten Aristokateissa Lea Lavenia Ameliana (1972) ja Robin Hoodissakin esiintynyttä Viktor Klimenkoa Viidakkokirjan Kaan roolissa (1968), joten mikään poikkeus Robin Hood ei Bäckmanin elokuvatöiden joukossa ole.

Myös Wikipedian Robin Hood -artikkelin mainitsema Ossi Ahlapuro oli mukana jo Aristokateissa ja sen lisäksi hän oli ollut laulajana ja lukijana useissa Bäckmanin johdolla toteutetuissa satu- ja satulaululevytyksissä (esimerkiksi vuonna 1970 julkaistut Aku Ankan seikkailut ja Kivat satulaulut). Sitä paitsi, Ossi Ahlapuron luokitteleminen laulajaksi on hieman harhaanjohtavaa: hänen näyttelijäntaipaleensa alkoi huomattavasti aikaisemmin kuin hänen levytysuransa, ja hänen levytyksistäänkin osa on enemmän ääninäyttelijän kuin laulajan töitä, minkä vuoksi pitäisin Ahlapuroa pikemminkin laulavana näyttelijänä kuin näyttelevänä laulajana. Varsinkaan hänen esiintymisensä Robin Hoodin ääniroolissa ei ole millään tavalla outoa tai yllättävää - etenkin, kun huomioidaan hänen työskennelleen jo aikaisemmin Bäckmanin johdolla tämän Disney-levyprojekteissa.

http://www.elonet.fi/fi/elokuva/146364
http://www.elonet.fi/fi/elokuva/686632
https://www.finna.fi/Record/lapinkirjasto.1629163#componentparts
https://viola.linneanet.fi/vwebv/holdingsInfo?searchId=167&recCount=20&recPointer=3&bibId=353367&searchType=7
http://www.elonet.fi/fi/henkilo/226062
https://viola.linneanet.fi/vwebv/search?searchType=7&searchId=167&maxResultsPerPage=20&recCount=20&recPointer=0&resultPointer=1&headingId=1193341

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.