Otsikko
Voiko nopeusrajoituksesta määrätä yleisellä tiellä vain tien pintaan tehtävällä tiemerkinnällä (esim 40km/h) ilman liikennemerkkiä (pylväs)?

Kysytty

Voiko nopeusrajoituksesta määrätä yleisellä tiellä vain tien pintaan tehtävällä tiemerkinnällä (esim 40km/h) ilman liikennemerkkiä (pylväs)?

Ajankohtainen kysymys, kun Turussa koko keskusta muuttui 1.11. 30-40km/h nopeuksiin ja lumen tullessa tienpinnan merkinnät ei näy.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Aluenopeusrajoitusten avulla voidaan alentaa nopeuksia kaupungissa.Tällöin liikennemerkkinä on rajoitusalueen rajalla oleva nopeusrajoitusmerkki neliömäisellä keltaisella pohjalla, ja vastaava rajoitusalueen päättymistä osoittava harmaa merkki. Kaupungin ja lainsäätäjän näkökulmasta asia on kunnossa, kun nämä merkit ovat alueen rajoilla katujen varressa. Autoilijalle aluerajoitusmerkkien havaitseminen ja muistaminen voi olla haastavaa.

Nopeusrajoitusalueen rajoilla käytetään merkkejä "nopeusrajoitusalue" (363) ja "nopeusrajoitusalue päättyy" (364) (liite 1 3/6). Nopeusrajoitusaluemerkkejä ei toisteta alueen sisällä. Nopeusrajoitus-tiemerkintää voidaan käyttää tieosuuksilla, joilla on matala nopeusrajoitus. Sopivia paikkoja ovat esim. taajamien 30 km/h ja 40 km/h rajoitukset, joissa tiemerkinnällä toistetaan rajoitusta. Tiemerkinnän ohella nopeusrajoitus osoitetaan aina myös liikennemerkeillä (s. 54). Matalia (40 ja 30 km/h) nopeusrajoituksia tuetaan tarvittaessa hidasteilla ja tiemerkinnöillä. Nämä ovat perusteltuja varsinkin paikoissa, joissa kulkee lapsia, vanhuksia tai yleensä tienkäyttäjiä, joilla liikkuminen voi olla vaikeaa. Nopeusrajoitus-tiemerkintä sijoitetaan matalan nopeusrajoituksen alkuun ja sitä toistetaan tarvittaessa (s. 37) https://julkaisut.vayla.fi/thohje/pdf/2100063-v-09-nopeusrajotukset.pdf

Turussa on julkaistu nopeusrajoitusuudistuksesta kartta https://ah.turku.fi/kylk/2020/0526013x/Images/1819444.pdf sekä opaskartta https://opaskartta.turku.fi/IMS/?mid=doed6

Lähteet:

https://tekniikanmaailma.fi/mita-oliko-taalla-voimassa-aluenopeusrajoit…

https://www.turku.fi/uutinen/2020-10-29_turun-keskusta-saa-uudet-nopeus…

https://julkaisut.vayla.fi/thohje/pdf/2100063-v-09-nopeusrajotukset.pdf

 

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.