Tyttäremme nimi on Maria Chinaemerem Sanna. Chinaemerem tulee Nigeriasta ja tarkoitta "mitä Jumala on minulle antanut". Maria ja Sanna ovat isoäitieni nimet…

Kysytty
8.8.2006

Tyttäremme nimi on Maria Chinaemerem Sanna.
Chinaemerem tulee Nigeriasta ja tarkoitta "mitä Jumala on minulle antanut". Maria ja Sanna ovat isoäitieni nimet.
Voiko niitä sanoa suomalaisiksi nimiksi ja onko niillä selittävää merkitystä.

Vastaus

Vastattu
9.8.2006
Päivitetty
9.8.2006

Maria on alkuperältään heprealais-aramealainen etunimi. Sen merkitys on epäselvä, mutta tutkijat ovat esittäneet sen tarkoittavan mm. toivottua lasta, näkijätärtä ja herratarta. Maria on kristikunnan yleisin naisen etunimi eri muunnoksineen. Näin pitkälti siksi, että se on Jeesuksen äidin etunimi.

Nimen alkuperä on siis kansainvälinen, mutta se on suomalaiseen almanakkaan kuuluva ja Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Suomessa yleinen etunimi. Täysin alkuperältään suomalaisiksi etunimiksi voidaan katsoa suomalaisen kansanperinteen nimet, joita löytyy esimerkiksi Suomen kansalliseepos Kalevalasta.

Sanna nimi on kutsumamuoto nimestä Susanna. Susanna tarkoittaa hepreaksi liljaa. Vanhan testamentin apokryfikirjoissa Susanna on nainen, jota syytettiin aviorikoksesta. Uudessa testamentissa Susanna oli mm. Jeesuksen parantamana nainen (Luuk. 8:3). Sanna on alkuperältään siis myös kansainvälinen etunimi, mutta kuuluu suomalaiseen almanakkaan ja on Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Suomessa varsin yleinen naisen etunimi. Lisätietoja nimistä löydät esimerkiksi Pertti Lempiäisen Suuresta etunimikirjasta.

Lähteet:
Lempiäinen, Pertti; Suuri etunimikirja.
Valitse nimi lapselle! Toim. Chastnaya-Leppäniemi, Olga ja Krabbe, Katariina.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.