Tulivuorenpurkaus jatkuu La Palmalla. Ylös tulee laavaa mutta tuleeko sinne kuoppa ja millä se täyttyy? Entä öljyä poratessa?

Kysytty
12.12.2021

Tulivuorenpurkaus jatkuu La Palmalla. Ylös tulee laavaa mutta tuleeko sinne kuoppa ja millä se täyttyy? Samoin se kun öljyä pumpataan maan sisältä, jääkö sinne tyhjiö kun öljy on pumpattu pois ja voiko maankuori joskus murtua sinne tyhjiöön?

Vastaus

Vastattu
13.12.2021

Tulivuoren laava eli magma on sulaa kiviaineista, joka sisältää myös kaasuja. Magman koostumus vaihtelee, ja erityyppiset magmat käyttäytyvät purkautuessaan eri tavoin. Magman lämpötila vaihtelee tyypistä riippuen 700 ja 1300 asteen välillä. Jäähtyessään se jähmettyy.

Magmaa syntyy maan alla kohdissa, joissa mannerlaatat joko työntyvät toistensa alle tai erkanevat toisistaan, sekä maankuoren niin kutsutuissa kuumissa pisteissä. Syvemmällä maapallon sisällä vallitsee niin kova paine, että korkeasta lämpötilasta huolimatta kiviaines ei sula. Vasta kun se maapallon vaipassa tapahtuvien konvektiovirtausten vuoksi nousee lähemmäs pintaa, se muuttuu sulaksi. Magma kerääntyy magmasäiliöihin, ja kun kammion paine nousee, se purkautuu maan pinnalle. Näihin kohtiin syntyy tulivuoria. Purkaus päättyy, kun kammion paine on laskenut, ja alkaa uudestaan, kun paine on jälleen kohonnut tarpeeksi korkealle.

Magman syntyminen ja liikkuminen maan sisällä on jatkuva prosessi, joten magman tilalle magmasäiliöön tulee ajan myötä uutta magmaa.

Öljy eli maa- tai raakaöljy on fossiilinen polttoaine, joka on syntynyt korkean paineen ja lämmön vaikutuksesta eloperäisistä aineksista. Öljyn muodostumiseen kuluva aika vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta nuorimmillaankin öljy on noin 10 miljoonaa vuotta vanhaa.

Maan alla öljy on sitoutuneena huokoisiin kivikerrostumiin, joista sitä voidaan pumpata maan pinnalle. Vaikka puhutaankin öljytaskuista, nämä taskut eivät ole onkaloita vaan tiiviimpien kivikerrostumien välissä olevia huokoisia kerroksia. Näin ollen öljyn poraamisesta ei jää jälkeen onttoja tiloja.

Öljyn poraaminen voi kuitenkin aiheuttaa paineen laskua kivikerroksessa, ellei se korvaudu esimerkiksi vedellä. Tästä saattaa olla seurauksena maan vajoaminen öljynporausalueella sekä mahdollisesti pieniä, paikallisia maanjäristyksiä. Äkillisiä romahduksia tai voimakkaita järistyksiä ei kuitenkaan ole luvassa.

Lähteet:

Geologia.fi: https://www.geologia.fi/2018/05/21/maan-rakenne/, https://www.geologia.fi/2018/06/19/mita-ovat-magmakivet/, https://www.geologia.fi/2019/12/31/oljy-kaasu-ja-kivihiili/

Energy Education (University of Calgary): https://energyeducation.ca/encyclopedia/Oil_and_gas_reservoir

U.S. Geological Survey: https://pubs.usgs.gov/of/2003/of03-337/extraction.html

Blue Ridge Outdoors: https://www.blueridgeoutdoors.com/go-outside/does-oil-drilling-cause-si…

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulivuori, https://fi.wikipedia.org/wiki/Magma

 

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.