Otsikko
Tri Chris van Tulleken tutki BBC one:lla otsikon "Totuus lääkkeistä" alla mm. yskänlääkettä. Ohjelmassa hän sanoo, että hänen äitinsä laittoi hänet juomaan…

Kysytty

Tri Chris van Tulleken tutki BBC one:lla otsikon "Totuus lääkkeistä" alla mm. yskänlääkettä. Ohjelmassa hän sanoo, että hänen äitinsä laittoi hänet juomaan kuumasta vedestä, sitruunasta ja hunajasta itse tehtyä yskänsiirappia. Aikuisena ja lääkärinä Chris kyseenalaisti äidin "hyvät" neuvot. Ohjelmassa kuitenkin tehdään tällainen sitruuna-hunaja-kuuma vesi -seos. Ensin Chris vetää kapsaisiinia henkeen, josta seuraa voimakas yskiminen. Sen jälkeen koe toistetaan, mutta ensin Chris juo yskänsiirappia, eikä hän yski sen jälkeen. Ei väitetä, että sitruuna-hunaja parantaa yskän, mutta se estää yskänärsytystä hyvin.
– Löytäisittekö minulle sitruuna-hunaja-yskänsiirappiin hyvän ml tai dl ohjeen, että mittasuhteet ja veden lämpötila tulisivat oikein?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Yskänlääkkeistä ei tutkimusten mukaan tosiaan ole juuri hyötyä flunssaan liittyvässä yskässä. Tästä tietoa esim. Duodecimin Terveyskirjastosta:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dna00…

Hunajasta on tutkimusten mukaan enemmän apua. Se, mihin tämä hyöty perustuu, ei ole aivan selvää, mutta kyse voi olla sokerin vaikutuksesta. Alle 1-vuotiaalle hunajaa ei kuitenkaan pidä antaa. Alla lisää tietoa aiheesta:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/03/hunajaa-yskaan

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00…

Hunajan, sitruunan ja kuuman veden yhdistelmän erityisestä hyödyllisyydestä ei löytynyt tietoa, mutta tällaisia reseptejä löytyy kyllä paljon. Tässä joitakin:

http://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva_olo/terveys/5_vinkkia_flunssaan_p…

http://naisenoma.blogspot.fi/2014/01/kotitekoinen-yskanlaake-eli-lammin…

http://www.hunaja.net/hunajaa-terveydeksi-ja-kauneudek/hunajaa-yskaan-j…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.