Ovatko misteli ja orjankaali sama kasvi? Sanalla mistletoe löytyy googlesta kaksi erilaista kasvia, joilla on erilaiset lehdet ja marjat. Kumpi on misteli?…

Kysytty
20.7.2012

Ovatko misteli ja orjankaali sama kasvi?
Sanalla mistletoe löytyy googlesta kaksi erilaista kasvia, joilla on erilaiset lehdet ja marjat. Kumpi on misteli?
Legendan mukaan jouluna pitäisi pussata mistelin oksan alla ja monesti kuvissa on oksa, jossa on punaisia marjoja ja teräväreunaiset lehdet. Tämä kuitenkin on ilmeisesti orjankaali?

Vastaus

Vastattu
24.7.2012
Päivitetty
24.7.2012

Kasvi, joka usein esiintyy jouluun liittyvissä kuvissa mistelinä, ei tosiaan olekaan misteli. Epäilisinkin, että kyseessä on orjanlaakeri eli Ilex aquifolium (http://fi.wikipedia.org/wiki/Orjanlaakeri), joka sahalaitaisine lehtineen ja punaisine marjoineen muistuttaa perinteistä kuvaa mistelistä. Orjanlaakeri tunnetaan myös nimellä piikkipaatsama, ja se kuuluu eri luokkaan ja lahkoon kuin misteli.

Mistelien sukuun kuuluu useita satoja eri lajeja. Euroopassa esiintyvällä mistelillä eli Viscum albumilla (http://fi.wikipedia.org/wiki/Misteli) on tasareunaiset, soikeat lehdet ja valkoiset marjat. Sitä ja sen amerikkalaista sukulaista Phoradendron serotinumia käytetään perinteisesti joulukoristeena.

Orjankaali-nimistä kasvia ei sen sijaan internet-hakujen ja kasvioppaiden perusteella ole olemassa.

10 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Näin on! Lisätäänpä tähän että tuo orjanlaakeri/piikkipaatsama on englanniksi "holly", eli siitä lauletaan esim. joululaulussa "Deck the halls with boughs of holly" (suom. versio: Kuusen kotiin tuoda saamme). Ehkä tämä varsin yleinen sekaannus mistelin ja piikkipaatsaman välillä on saanut alkunsa siitä että piikkipaatsamaa näytetään käytettävän usein lisänä niissä mistelikimpuissakin, joiden alla sitten on tarkoitus pussata.

"Jouluisesta" mistelistä, Suomen luontoon ilmestyneestä, kirjoitti HS 18.12.2023.
Kirjaston vastauksesta on runsas vuosikymmen, mutta verkkohaku ei nytkään löydä sanaa "orjankaali". Olisi mukava, jos kysyjät taustoittaisivat, kuten missä on nähnyt sanan viimeksi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.