Osaatteko sanoa, löytyisikö Gallen-Kallelan symposium teoksesta kuva jostain kirjasta. Olen kiinnostunut nimenomaan symposiumista, jossa kuvassa näkyvät siivet…

Kysytty
05.08.2008

Hei,
Osaatteko sanoa, löytyisikö Gallen-Kallelan symposium teoksesta kuva jostain kirjasta.
Olen kiinnostunut nimenomaan symposiumista, jossa kuvassa näkyvät siivet, enkä
sen luonnoksesta (tunnetaan nimellä "probleemi").

Vastaus

Vastattu
06.08.2008
Päivitetty
06.08.2008

Kuvaa lopullisesta Symposium-maalauksesta on vaikea löytää. Sen luonnosversio, nimeltään Probleemi, on Gösta Serlachiuksen Taidesäätiön kokoelmissa ja kuva tästä versiosta on kaikissa Gallen-Kallela-kirjoissa, mutta Symposium on yksityisessä kokoelmassa. Lopullisesta versiosta on "sfinksinainen poistettu ja sen sijaan mystilliset 'hengensiivet' lyövät vasemmalta kuvaan” (Onni Okkonen: A. Gallen-Kallela : elämä ja taide, WSOY 1961, s. 278). Probleemi-versiossa juopuneesti nauraa röhöttävä hahmo (Oskar Merikanto) on Symposion-versiossa esitetty jo nukahtaneena pöytää vasten.

Ainoa kunnollisen kokoinen, mutta mustavalkoinen kuva löytyi Onni Okkosen kirjasta Akseli Gallen-Kallelan taidetta (WSOY, 1948), kuvaliite nro 47. Okkosen yllä mainitussa kirjassa on pienempi mustavalkoinen kuva sivulla 279. Timo Martinin ja Douglas Sivénin kirjassa Akseli Gallen-Kallela : elämäkerrallinen rapsodia (Watti-kustannus, 1984) on pieni postimerkin kokoinen värikuva sekä Probleemista että Symposionista maalausluettelossa sivulla 251 – vain Probleemista on iso kuva tekstisivulla.

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?