"Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain evankelis-luterilaiselle kirkolle rahoitusta hautaustoimeen, väestökirjanpitoon sekä…

Kysytty
19.12.2019

"Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain evankelis-luterilaiselle kirkolle rahoitusta hautaustoimeen, väestökirjanpitoon sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon liittyviin laissa säädettyihin tehtäviin." (Kustannukset kultuuriperinnöstä, evl.fi).

Kuinka on mahdollista että veronmaksajien maksettavaksi on siirretty kirkon omaan käyttöön yltiöpäisesti rakentaman vanhan rakennuskannan ylläpitokustannukset eikä kyseisiä rahoja käytetä esimerkiksi vanhojen koulurakennusten ylläpitoon (joka on koko väestölle läheisempää kulttuurihistoriaa)?

Vastaus

Vastattu
22.12.2019
Päivitetty
22.12.2019

Kysymykseesi on vähän vaikea vastata. Suomen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kirkkojen suojelu ja (home)koulujen korjaaminen ja korvaaminen ovat molemmat hyvin tärkeitä asioita, mutta eri tavoin. Niiden asettaminen toistensa vastakohdiksi kuulostaa vähän tarkoitushakuiselta. Valtion budjetin vahvistaa eduskunta hallituksen esityksen pohjalta. Rahanjako on siis poliittinen päätös. Ja kuten esittämästäsi sitaatista kävi ilmi, kirkon yhteiskunnalliset tehtävät on määritelty laissa. 


https://minedu.fi/kirkon-tehtavat

Monet kirkot kuuluvat Suomen vanhimpaan ja arvokkaimpaan rakennusperinteeseen. Ne edustavat keskiajalle asti ulottuvaa jatkumoa. Kivikirkkojen lisäksi Suomessa on hyvin vähän yli 500 vuotta vanhoja rakennuksia. Nämä rakennukset ovat tärkeitä yhteisöille, jotka niitä ovat käyttäneet mutta myös tärkeä osa Suomen kulttuurihistoriaa. Myös monet uudemmista kirkoista ovat merkittäviä aikakautensa arkkitehtuurin edustajia. Kaikki ennen vuotta 1917 rakennetut kirkkorakennukset on suojeltu lailla ja niiden suojelua varten kirkko saa mainitsemaasi tukea. Viime aikoina esimerkiksi Helsingin Sanomissa on keskusteltu kirkkojen purkamisesta. Seurakunnat ovat purkaneet tai purkamassa uudehkoja kirkkorakennuksia, jotka ovat huonokuntoisia ja joita eivät voi ylläpitää. Tätäkin ovat ainakin arkkitehdit kritisoineet. Kirkkoja pidetään usein niin merkittävinä rakennuksina, että ne haluttaisiin säilyttää pelkästään arkkitehtuurin vuoksi. 

https://www.museovirasto.fi/fi/kulttuuriymparisto/rakennettu-kulttuuriymparisto/kirkolliset-kulttuuriymparistot
 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006337804.html

Esiin nostamasi koulujen korjaaminen on erittäin tärkeä asia. Puolet kouluista kärsii jonkinlaisista sisäilmaongelmista. Lapset ja opettajat oireilevat. Koulut ovat pääosin kuntien omistamia, mutta ne saavat tietenkin toimintaansa valtionapua. Asia on ollut jatkuvasti esillä, mutta ratkaisua siihen ei ole löydetty. Nykyinen opetusministeri pitää koulujen korjausta ensisijaisesti kuntien velvollisuutena.

https://www.kuntaliitto.fi/talous/valtionosuudet/valtionosuuslaskelmat/…

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/3ab219fc-fda8-3671-bebc-924195b00…

https://yle.fi/uutiset/3-10935892

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.