Onko Suomessa käytössä ammattinimikettä lentoinsinööri? Termi tuli minulle tutuksi Lokomotiv Jaroslavlin lento-onnettomuudesta, jossa ainoa selviytyjä oli…

Kysytty
31.12.2020

Onko Suomessa käytössä ammattinimikettä lentoinsinööri? Termi tuli minulle tutuksi Lokomotiv Jaroslavlin lento-onnettomuudesta, jossa ainoa selviytyjä oli miehistön jäsen ja hänen tittelinsä oli tuo edellä mainittu. Mitä hänen työtehtäviinsä kuuluu?

Vastaus

Vastattu
4.1.2021

Flight engineer -ammattinimeke suomeksi siinä mielessä kuin sitä venäläisissä ohjaamomiehistöissä käytetään lienee lentomekaanikko, tai mekaanikko.

Suomessa lentomekaanikkojen ammattia ei esim. Aerolla/Finnairilla varsinaisesti ollut, vaan konetyypeissä joissa vaadittiin 3 hengen ohjaamomiehistöä kaikilla oli myös lentäjäkoulutus. Nykyisissä liikennelentokoneissa lentomekaanikko on tarpeeton pitkälle kehittyneiden lasiohjaamojen ja elektronisten järjestelmien ansiosta.

Yksinkertaistetusti lentomekaanikon tehtäviin kuuluu lentokoneen erilaisten teknisten järjestelmien ohjaaminen yhteistyössä konetta ohjaavien lentäjien kanssa. Lentomekaanikkoja käytetään edelleen joissakin suurissa kiinteäsiipisissä lentokoneissa ja helikoptereissa.

Lasiohjaamo Wikipediassa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lasiohjaamo

Toinen perämies Flightforumissa:
https://www.flightforum.fi/topic/2353-toinen-per%C3%A4mies/

Flight Engineer -artikkeli Wikipediassa (englanninkielinen):
https://en.wikipedia.org/wiki/Flight_engineer

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.