Onko kaikissa eläinlajeissa, esim. kaloissa, keskenään samaa proteiinia? Jos on allerginen yhdelle kalalajille, niin onko silloin kaikille? Ikään, kokoon,…

Kysytty
6.1.2021

Onko kaikissa eläinlajeissa, esim. kaloissa, keskenään samaa proteiinia? Jos on allerginen yhdelle kalalajille, niin onko silloin kaikille? Ikään, kokoon, sukupuoleen, kasvupaikkaan, ravintoon tms. katsomatta? Entä muut eläin proteiinit? Kanalinnut, nautaeläimet, lammaseläimet, siat? Siis jos on allerginen kanan proteiinille, voiko syödä riistalintuja jne.?

Vastaus

Vastattu
10.1.2021
Päivitetty
10.1.2021

Kaloissa allergisen reaktion aiheuttavat valkuaisaineet ovat enimmäkseen parvalbumiineja. Nämä eivät ole samanlaisia lajista toiseen, mutta erot ovat pieniä. Tästä huolimatta allergiset reaktiot vaihtelevat ihmisissä. Toiset reagoivat kaikkiin lajeihin, toiset vain muutamiin, jotkut jopa vain yhteen. Monet voimakkaasti kala-allergiset sietävät tonnikalaa.

Ainakin yhtenä selityksenä pidetään sitä, että eri parvalbumiinit ja niiden variantit aiheuttavat erilaisia allergisia reaktiota. Ihminen voi olla allerginen useille jonkin lajin proteiineille tai sitten vain yhdelle niistä. Esimerkiksi rustokalojen lihaksistossa tavataan parvalbumiineja, joiden allergeenisia ominaisuuksia pidetään vähäisinä, kun taas luukalojen lihaksissa on todistettavasti allergeenisempia versioita.

Harvinaisemmista lintu- ja liha-allergioista tiedetään vähemmän, mutta enimmäkseen näyttää siltä, että allergia rajoittuu tiettyyn tai tiettyihin lajeihin ja vain harvoin ihminen saa allergisen reaktion esimerkiksi kaikista linnuista. Harvinainen poikkeus on herkkyys alpha-gal-hiilihydraatille, jota esiintyy kaikissa nisäkkäistä peräisin olevissa lihatuotteissa. Herkkyyden synnyttää kuitenkin punkinpurema ja allerginen reaktio syntyy ensisijaisesti punkinsyljestä, toissijaisesti lihasta. Samoin herkkyys joillekin kananmunan valkuaisen ja/tai keltuaisen proteiineille voi aiheuttaa toissijaisia allergisia reaktioita lintuja syödessä.

 

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ru…

https://helda.helsinki.fi//bitstream/handle/10138/320022/SLL122020_748…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4001008/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861744/

https://www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/allergiaa-aiheuttavia-r…

https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-gal_allergy

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.