Oletetaan, että olen keskellä pyöreää (lieriö) huonetta, jonka seinät ovat yhtenäistä peiliä. Miten näen itseni? Näenkö vääristyneen yhden kuvan vai…

Kysytty
25.5.2007

Oletetaan, että olen keskellä pyöreää (lieriö) huonetta, jonka seinät ovat yhtenäistä peiliä. Miten näen itseni? Näenkö vääristyneen yhden kuvan vai peilaavatko seinät minusta useita kuvia vai jotenkin muuten, miten?

Vastaus

Vastattu
29.5.2007
Päivitetty
29.5.2007

Kysymys oli liian vaikea varmasti vastattavaksi. Kirjallisuudestakaan ei löytynyt mitään tämänkaltaista koetta tai pohdintaa.
Kyseessä ei kuitenkaan ole normaali kovera (kourumainen) peili, vaan seiniltään umpinainen kartiopeili. Tällöin yksikään kartion pohjan suuntainen valonsäde ei pääse poistumaan kartion sisältä, vaan heijastuu aina uudestaan ja uudestaan kunnes on absorboitunut kokonaan lämmöksi. Klassisesta kahdesta vastakkaisesta tasopeilistä tämä kartio eroaa, sillä tasopeileissä jatkuvaa heijastumista on vain yhdessä peilien tason suunnassa ja tällöinkin vain, jos peilit ovat täysin vastakkaiset. Umpinainen kartio ei myöskään ole millään suunnalla parabolinen peili tai edes sen likiarvo, kuten vain kaistale kartiopeiliä olisi, eli valo ei kulje säännöllisesti yhden polttopisteen tai ”polttolinjan” kautta. Joten vakaa oletukseni on, että lieriöhuoneeseen ei muodostu mitään kuviota, vaan seinässä näkyy keskellä olevan katselijan korkuinen ja häntä kokonaan ympäröivä värillinen alue, missä väritys korkeussuunnassa on keskellä olijan värien keskiarvo ja vaakasuunnassa on muuttumaton.
Varmempaa vastausta kannattaisi kuitenkin kysyä esimerkiksi yliopistojen fysiikan laitoksilta.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.