Nuoruudeaikaisessa kodissa oli huumorikirja, olisiko ollu pelkkä Radio Jerevan. Elettiin 1960- ja -7:0 lukujen Kekkosen aikaa ja itänaapurin suuntaan…

Kysytty
9.10.2022

Nuoruudeaikaisessa kodissa oli huumorikirja, olisiko ollu pelkkä Radio Jerevan. Elettiin 1960- ja -7:0 lukujen Kekkosen aikaa ja itänaapurin suuntaan kumarreltiin ja hyssyteltiin. Eteläinen kaupunki Jerevan sai vitseissään mielin määrin tehdä pilkkaa ja huumoria kenenkään estämättä. Maa oli peni, ehkä sen painoarvon ei katsottu riittävän nakertamaan NL: voimaa.
Nyt haluaisin tietää kaiken, mistä tietoa voi kaivaa. Oliko shakkimestari
Garri Kasparov armenialainen, no elossahan hän on vieläkin.En ole nähnyt kyseistä opusta missään muualla. Vitsit olivat muodossa kysymys, johon radio Jerevan vastasi.

Vastaus

Vastattu
10.10.2022

Kyseinen vitsikirja on todennäköisesti P. Koukelonniemen toimittama kaskukokoelma Täällä Radio Jerevan (Otava 1974). Yksi kappale kyseistä teosta löytyy Turun kaupunginkirjaston varastosta, teoksen saatavuuden voi tarkistaa oheisesta verkkokirjaston linkistä: https://vaski.finna.fi/Record/vaski.120221

Kuten Koukelonniemi mainitsee alkusanoissaan, kaskut peilaavat kertojansa pelkoja ja toimivat aggression varaventtiileinä. Koukelonniemen sanoin "On ollut hallituksia, jotka ovat pyrkineet vastustamaan niitä [kaskuja] ja keräilemään niiden kertojia, mutta aina suotta. Taitavat poliittiset johtajat tietävät, ettei kaskuja voi ampua, pidättää eikä piestä. Johtaja, joka hyökkää naurua vastaan, joutuu itse sen alaiseksi."

Radio Jerevan -kaskut eivät ole niinkään armenialainen erikoisuus, vaan ne ovat olleet suosittuja Neuvostoliitossa ja monissa itäblokin maissa halki 1900-luvun jälkipuoliskon. Vitsit noudattavat tyypillisesti kaavaa, jossa kuvitteellisen Radio Jerevanin toimitus vastaa kuulijoiden kysymyksiin muodossa "Täällä Radio Jerevan. Meiltä kysytään: ... Me vastaamme: ..."

Radio Jerevan -kaskuja on saatu suomeksi jo ennen Koukelonniemen kokoelmaa: Pekka Lounelan ja Harri Kaasalaisen toimittama Ole totinen toveri (1965) esitteli sosialististen maiden huumoria, mm. Radio Jerevanin kirjelaatikon, jonka makupaloja Lounela oli sisällyttänyt jo teokseensa Idän kääntöpiiri (1962). Nämäkin teokset löytyvät Vaski-kirjastoista.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-7147807

https://sananvapauteen.fi/artikkeli/398

https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Yerevan_jokes

https://web.archive.org/web/20140908045019/http://www.bratislavaguide.c…

https://www.rri.ro/en_gb/radio_yerevan-2576222

 

 

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.