Mitkä maat ovat Skandinavian maita?

Kysytty
25.1.2000

Mitkä maat ovat Skandinavian maita?

Vastaus

Vastattu
25.1.2000
Päivitetty
1.2.2019

Skandinavia on käsitteenä hiukan epämääräinen. Maantieteellisesti Skandinavialla tarkoitetaan yleensä Norjan, Ruotsin ja aivan luoteisimman Suomen muodostamaa niemimaata (Skandinavian niemimaa). Laajemmin ajateltuna Skandinaviaan voidaan laskea kuuluvaksi myös Tanska ja kielisukulaisuuden perusteella myös Islanti ja jopa Fär-saaret.

Nykyisessä kielenkäytössä Skandinavialla tarkoitetaan usein Pohjoismaita, joihin kuuluu myös Suomi. Maantieteellisesti Suomesta ja Skandianaviasta käytetään yhteisnimitystä Fenno-Skandia. Tarkempia tietoja saat esimerkiksi kotimaisista tietosanakirjoista, joita löydät ihan lähikirjastostasi.

205 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Muuten ok, mutta Fennoskandiaan luetaan mukaan myös laajoja alueita Venäjän puolelta Laatokan-Äänisen-Valkoisen meren muodostamaan linjaan asti. Fenno ei siis tässä tarkoita poliittista Suomea. Skandinavia on eri ammattialoilla yleistynyt synonyymiksi Pohjoismaille, ehkä juuri siksi että nimellä Skandinavia ei ole kilpailijoita muuallapäin maailmaa. Sen sijaan joka maanosalla ja suurella valtiollakin on omat "pohjoismaansa", jolloin pohjoismaa-termin sijoittaminen yksiselitteisti kartalle on häilyvää. Taidemaailmassa suomainen muotoilu on vuosikymmeniä ollut skandinaavista. Suomelle on varmasti taloudellista hyötyä siinä, että vahvistamme mielikuvissa kulttuurista kuulumistamme Skandinaviaan, johon varmuudella kuuluimme poliittisesti 600 vuotta ollessamme osa Ruotsin kuningaskuntaa.

Miten luoteinen Suomi voi kuulua Skandinavian NIEMIMAAHAN? Pohjola-Nordenin sivujen mukaan Skandinavian niemimaahan kuuluu Suomen LAPIN luoteinen osa, ja kuulostaa loogiselta.

Skandinavian maihin luetaan edelleen Pohjoismaat poislukien Suomi. Fennosskandia on taas Pohjoismaat lukien tietyt alueet Venäjästä.

Vaikkakin moissa ulkomaisissa lähteissä Pohjoismaat ja Skandinavia ymmärretään samaksi, ei sitä väärinkäsitystä tulisi levittää edelleen. Vaikkakin osa suomalaisista niin haluaisi ajatella.

Eli käsite ei ole hiukan epämääräinen, vaan se sama joka opetettiin minulle 70-luvulla maantiedon tunnilla.

Summa summarum: Suomi kuuluu Pohjoismaihin, muttei Skandinaviaan.

Kekkosslovakiassa se nyt on ollut varmaan ihan poliittinen päätös ettei koulussa vahingossakaan luokitella Suomea mihinkään länteen viittaavaan.
Suomi on maantieteellisesti enemmän skandinaviaa kuin Tanska. Mitään järkevää perustetta ei ole jättää Suomea tuon käsitteen ulkopuolelle. Suomi on kulttuurisesti, geopoliittisesti, historiallisesti ja juridisesti aivan perusteltua luokitella osaksi skandinaviaa

En ota kantaa.

Fennoskandiaan kuuluu Skandinavia, Suomi, Karjala ja Kuolan niemimaa.
Tietääköhän kukaan kuuluuko Skandinaviaan kaikki Pohjoismaat? Jostain luin että siihen kuuluisi vain Ruotsi ja Tanska?!

Fennoskandiaan kuuluu Skandinavia, Suomi, Karjala ja Kuolan niemimaa.
Tietääköhän kukaan kuuluuko Skandinaviaan kaikki Pohjoismaat? Jostain luin että siihen kuuluisi vain Ruotsi ja Tanska?!

Yllä olevan vastauksen lisäksi voitaisiin liittää lähteeksi Historia.netin vastaus, jossa kerrotaan Skandinavian käsitteen historiasta ja mainitaan, että nykyään Skandinaviaan kuuluvat Ruotsi, Norja ja Tanska tai laajemmin käsitettynä kaikki pohjoismaat. Skandinavian niemimaalla sijaitsevat Norja ja Ruotsi http://historianet.fi/kysy-meiltae/mistae-nimi-skandinavia-tulee
Toimitus

Mutta skandinavia on kieli- ja kulttuurialue johon Suomi ei kuulu.
Älkää unohtako sitä.

En myöskään ota kantaa.

Haluan lisätä että minulla ei ole tähän aiheeseen mitään kantaa eikä kommentoitavaa.

Norjassa asuvana täällä kuitataan HETI ettei Suomi kuulu Skandinaviaan, mutta pohjoinen skotlanti kyllä.
Termistä Nordic Countries keskustellessa tulee usein esiin ettei Suomea silloinkaan pidetä niihin kuuluvana.
Norjassa Suomi on itä-eurooppaa, entinen kommunistivaltio ja osa baltiaa.

Keskustella voidaan myös asiantuntemattomasti taustaa ja historiaa tuntematta. Suomi on taistellut suunnatonta vihollista vastaan säilyttäen itsenäisyytensä.
Olemme yksi pohjoismaista. Balttia on erikseen.

To Tiina Susanna: For your Norweigan friends. Finland has two official languages Finnish and Swedish. Finland is actually located on The Gulf of Finland And The Gulf of Bothnia (Sweden actually is partly on the baltic). Finland was part of Sweden for about 800+ years until it became through war(between Sweden and Russia) only an autonomous grand duchy of Russia for only about 100 years. During this period of time a sense of nationalism grew in Finland which allowed Finnish to take over from Swedish as the major language. The attempt of Russification was a failure and Finland ultimately fought for their National independence. I don't remember ever having seen any Russian language spoken in official matters in Finland but Swedish certainly still. Frankly genetically the Finns are a people all on their own, nothing like the Russians nor the Swedes. The Swedish rule had more of an influence nationally in Finland than the failed attempt of Russification during the last 20 years of having been an autonomous grand duchy of Russia. Finland is geographically and genetically quite isolated. However as far as language goes Finland has two Swedish and Finnish. Maybe if more Northern Europeans traveled within Northern Europe they might see how much in common they actually have.

Siinä että milloin Suomi lasketaan Skandinaviaan kuuluvaksi ja milloin ei, riippuu paljolti asiayhteydestä sekä taustalla olevasta tarkoitusperästä. Tarkalleen ottaen on juuri noin, että Norjan ja Ruotsin muodostama niemimaa mukaanlukien Suomen Lapin länsiosa (Kemi-Kirkenes -linjan länsipuoli) muodostaa maantieteellisen Skandinavian, johon mm. Tanska ja Islanti eivät kuulu. Ja Brittein Saariin kuluvat alueet, kuten Skotlanti, eivät kyllä millään tavalla ole osa Skandinaviaa. Mutta eri asia on sotten, että mitä kahvikuppien ja olutlasien ääressä puhutaan. Muotoilussa ja matkailussa Suomi liitetään markkinoinnissa osaksi Skandinaviaa jo senkin vuoksi, että maailmalla ei juuri tunneta käsitteitä "Pohjoismaat" tai "Pohjola" (näillä tarkoitetaan puhekielessä toisinaan mm. Keski-Euroopan tai Afrikan pohjoisrannikolla olevia valtioita). Ainakin Norja ja Ruotsi hyväksyvät tämän markkinointinäkökulman. Vastaavasti Pohjoismaita tunnetumpi Skandinavia yhdistetään (Pohjoismaiden ulkopuolella) samankaltaisen ristilipun omaaviin Pohjois-Euroopan valtioihin.
Sitten on erikseen poliittissävytteisesti käytävä keskustelu, jossa tarkoituksellisesti toisinaan ei "haluta" mieltää Suomea osaksi Skandinaviaa ja toisinaan halutaan. Tämä haluaminen riipuu siitä, että mikä taho asiasta keskustelee. Fennomaanit haluavat tehdä hajurakoa länteen ja itään sekä korostavat yhteyttä Viron ja Karjalan tasavaltoihin kielisukulaismaina. Slavofiilit haluavat tehdä hajurakoa länteen ja kaipaavat 1800-lukua. Skandinavistiset suomalaiset haluavat tehdä hajurakoa itään ja mieltää Suomen osaksi Skandinaviaa, Tanskan ja Islannin tavoin. Suomi oli yli 600 vuotta osa Ruotsia, mikä myös oli enimmäinen valtio myöhemmin muodostuneen Valtio-Suomen alueella ja siinä se meidän Skandinavia-kytköksemme on. Nykyiset lakimme ja ev.lut. uskontomme perustuvat yhä 1700-luvun ruotsalaisiin kulttuurijuuriin, vaikka tokihan modernisointia jatkuvasti tehdään meillä ja Ruotsissa. On myös hyvä muistaa, että Pohjois-Norja ja Pohjois-Ruotsi olivat hyvin suomenkielisiä alueita, ennenkuin Venäjän pelossaan Norja norjalaisti ja Ruotsi ruotsalaisti pohjoiset koulunsa. 180-luvulla pelättiin, että Venäjä liittää kaikki suomenkieliset alueet valloittamaansa Suomeen.

Otavan Iso tietosanakirja, osa 7, sivu 1546:
"Skandinavia, Ruotsi ja Norja, laajemmassa merkityksessä Ruotsi, Norja ja Tanska.
Kielen perusteella Skandinaviaan voidaan lukea myös Islanti.
Skandinavia-nimitystä käytti ensi kerran Plinius vanhempi ja tarkoitti sillä saarta Germanian pohjoispuolella.
Skandinavia on siis suppeampi käsite kuin Pohjoismaat".
Sama teos, osa 6, sivu 1353:
"Pohjoismaat, Suomi, ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti".

Helsinki kuitenkin kuuluu Skandinaviaan uusimman tiedon mukaan..
Lähteenä: Skandaali - asiantuntija Aitolehti

Itse olen käsittänyt näin: Pohjoismaat ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti.
Skandinaviaan kuuluu Ruotsi, Norja ja Tanska.
Fennoskandiaan kuuluu Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska sekä Kuolan niemimaa, mutta kuuluuko Islanti?
Ja mitkä maat kuuluvat Skandinavian niemimaahan? Eivätkö ne ole Norja, Ruotsi, Suomi ja osa Venäjää?

Itse olen hyvin hämmästynyt, sillä olen aina luullut että Skandinaviaan kuuluu Norja, Ruotsi ja Tanska, mutta minun maantiedon opettajani väitti että Tanska ei kuulu Skandinaviaan. Wikipediassa ja muuallakin netissä kyllä sanotaan että Tanska on osa Skandinaviaa. Kumpi väite on oikein?

Olet muuten aika lähellä mutta skandinavian niemimaahan kuuluu vain Norja, Ruotsi ja Suomesta köli vuoriston länsi puoli eli suunnilleen kemi kirkenäs linjan länsipuoli.
Fennoskandiaan ei kuulu Islanti mutta osa karjalasta. Suomenlahden pohjukasta
Laatokan läpi jäämerelle Kuola mukaan lukien se on Fennoskandia.
Tanska kuuluu Skandinaviaan kielellisesti (niin Islantikin) mutta ei maantieteellisesti. On maku asia mitä kukin tykkää.

Skandianavia: Ruotsi, Tanska ja Norja. Kielellisistä syistä voidaan myös Islanti lukea kuuluvan Skandinavian maihin.

Pohjoismaat: Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti ja Suomi

Fennoskandia: Ruotsi, Norja, Suomi, Itä-Karjala ja Kuola

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.