Miten Somaliassa on rajoitettu bantujen ja muiden etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksia lainsäädännöllä?

Kysytty
20.5.2022

Miten Somaliassa on rajoitettu bantujen ja muiden etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksia lainsäädännöllä? Onko heillä esimerkiksi äänestysoikeutta?

Vastaus

Vastattu
27.5.2022

Somalian liittotasavallan vuonna 2012 voimaan tullut perustuslaki takaa yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kaikille kansalaisille ja kieltää syrjinnän iän, rodun, ihonvärin, heimon, klaanin, etnisen taustan, kulttuurin, kielen, sukupuolen, syntyperän, vammaisuuden, uskonnon, poliittisen kannan, ammatin tai varakkuuden perusteella. Käytännössä tämä ei kuitenkaan toteudu. Yhdysvaltojen ulkoministeriön raportissa vuodelta 2020 todetaan, että ihmisoikeuksissa Somaliassa on monia perustavanlaatuisia puutteita ja epäkohtia. Niinpä muun muassa vähemmistöihin kohdistuu suhteeton määrä väkivalta- ja omaisuusrikoksia, joihin viranomaiset eivät puutu.

Somaliassa on käytössä epäsuora vaalitapa, joka rajoittaa äänioikeuden hyvin pienelle osalle väestöstä. Neljä vaikutusvaltaisinta klaania valitsevat kansanedustajat, jotka puolestaan valitsevat presidentin. Somaliassa on järjestetty suora kansanvaali viimeksi vuonna 1969.

Lähteet:

Somalian perustuslaki: http://hrlibrary.umn.edu/research/Somalia-Constitution2012.pdf

Yhdysvaltain ulkoministeriön raportti: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2021/03/SOMALIA-2020-HUMAN-RIG…

Ali, Mohamud: Somalia's elections - where the people don't vote (BBC News): https://www.bbc.com/news/world-africa-61083959

Toivonen, Pasi: Somalian presidentti valittiin teltassa kranaattien kumussa – 8 kysymystä vaaleista, joissa kansa ei saanut äänestää (YLE uutiset): https://yle.fi/uutiset/3-12448140

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.