Miten kevätauringon paiste tuntuu paljon voimakkaammalta ikkunan läpi sisätiloihin, vaikka ulos mennessä paiste ei paljoa tuntuisi vielä millään lailla?

Kysytty
12.2.2021

Miten kevätauringon paiste tuntuu paljon voimakkaammalta ikkunan läpi sisätiloihin, vaikka ulos mennessä paiste ei paljoa tuntuisi vielä millään lailla?

Vastaus

Vastattu
17.2.2021
Päivitetty
17.2.2021

Yle on haastatellut meteorologi Juha Jantusta. Hän vastaa kysymykseen, miksi kevätaurinko on niin paljastava, sillä että valoa on niin paljon enemmän kuin aiemmin talvella, kun aurinko on ollut matalalla ja sitä on ollut vähemmän, https://yle.fi/uutiset/3-5526010. Sisätiloihinkaan ei aurinko ole juuri paistanut talvisaikaan ja se on ollut matalammalla. Kevätaurinko paistaa korkeammalta ja valoa riittää paljon pidempään, kun päivät pitenevät nopeaan tahtiin.

Kevätauringon paiste ei tunnut ulkona ehkä siksi, että ilma on viileämpi. Keväällä pohjoisen napapiirin yläpuolella oleva otsonikerros ohenee, joten maahan pääsee enemmän UV-säteilyä. Kevätaurinko saattaa polttaa ihon herkästi, joten sen kanssa kannattaa olla varuillaan, vaikkei se tuntuisikaan miltään, https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/kauneus/kevataurinko_polttaa.

Ilmatieteen laitos on koonnut tietoa UV-säteilystä, https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uv-sateily

Stuk, Auringon UV-säteily, https://www.stuk.fi/aiheet/uv-sateily-aurinko-ja-solarium/auringon-ultr…

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.