Mitä tarkoittaa kansallislintu? Miksi joutsen on meidän kansallislintu? Miten muuttolinnut tietävät milloin Suomessa on kesä että he voivat muuttaa takaisin?…

Kysytty
13.4.2012

Mitä tarkoittaa kansallislintu? Miksi joutsen on meidän kansallislintu?
Miten muuttolinnut tietävät milloin Suomessa on kesä että he voivat muuttaa takaisin? Miten he osaavat suunnistaa juuri samaan pihapiiriin takaisin paluumutossa?

Vastaus

Vastattu
16.4.2012
Päivitetty
16.4.2012

Yleisöäänestyksellä haettiin lintua, joka sopisi Suomen kansallislinnuksi. Tämän äänestyksen voitti joutsen ja Suomen Lintujensuojeluneuvosto valitsi joutsenen virallisesti Suomen kansallislinnuksi 1981.

Maakuntalinnusta on järjestetty kansanäänestys vuonna 1985.
http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/maakuntalinnut.shtml
http://yle.fi/elavaarkisto/haku/#/toimituksen%20koostama/Maakuntalintum…

Esimerkiksi Lasse J. Laineen teoksessa Lintuharrastajan opas kerrotaan, että linnuilla on hormonaalisesti säädelty vuosirytmi, joka ilmoittaa päivien lyhenemisestä ja pitenemisestä. Linnut myös aistivat ilmanpaineen muutokset. Toisaalta kirjassa kerrotaan, ettei lintujen muuttotaitoa ole vieläkään täysin selvitetty.

Matti Torkkomäen ja Dick Forsmanin kirjassa Muuttolinnut - ilmojen valtiaat sanotaan, että vaistot laukaisevat lintujen muuton. Hyönteisiä syövät linnut muuttavat vaistojensa ohjaamina joko vuosi suunnilleen samaan aikaan. Siemensyöjillä vaistot eivät ole niin merkittävä tekijä, koska ne tekevät lyhyemmän matkan.Siemensyöjien muuttoon vaikuttavat paljolti myös ravinto ja säätila.

Saksalaiset tutkijat raportoivat, että muuttolinnut hyödyntävät maan magneettikenttää http://www.geo-lehti.fi/luonto/muuttolinnut-hyoedyntaevaet-maan-magneet… .

Muuta aineistoa lintujen muutosta, esimerkiksi:
- Suomen muuttolinnut, 2006
- Arktika, muuttolintujen valtaväylillä, 1996
- Pöyhönen Mikko: Muuttolintujen matkassa, 1995
Ilmatieteen laitoksen sivuilla:
http://ilmatieteenlaitos.fi/816

14 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.