Missä ja milloin on vahvistettu Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettu siviilimiekka? Käytetäänkö sitä muuten kuin…

Kysytty
2.2.2022

Missä ja milloin on vahvistettu Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettu siviilimiekka? Käytetäänkö sitä muuten kuin tohtoripromootioissa? Onko muita Suomen virallisesti vahvistettuja miekkoja? Jos tulee vastaan jotain muita kiintoisia yksityiskohtia, kertokaa ihmeessä.

Vastaus

Vastattu
3.2.2022

Mm. nämä tiedot löytyivät tohtorinmiekkaan liittyen:

Miekka tohtorin arvon symbolina otettiin Suomessa käyttöön Helsingin yliopiston (silloisen Aleksanterin yliopiston) 200-vuotisjuhlassa vuonna 1840.

Suomessa tohtorinmiekkana käytetään valtion ainoaa virallista siviilimiekkaa, jonka on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela eli muita virallisia siviilimiekkoja ei ole olemassa.

Ainoastaan promootiossa (läsnä- tai poissaolevana) promovoiduilla maistereilla ja tohtoreilla on oikeus käyttää akateemisen arvon merkkejä, tohtorinmiekka kuuluu näihin.

Yksityisiä ansiomerkkejä on monilla järjestöillä ja yhteisöillä kuten yrityksillä, ammattiliitoilla ja ylioppilaskunnilla. Yksityisiä ja yhteisöjen myöntämiä ansiomerkkejä kannetaan ainoastaan niiden omissa tilaisuuksissa.

Lähteet: 

https://au-holmberg.mycashflow.fi/product/44/helsingin-yliopiston--toht…

https://fil-promootio.helsinki.fi/arvomerkit/

https://www.vaatturiliitto.fi/pukeutumisetiketti/yleisohjeet-pukeutumis…

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Lisäkysymys: saako siviilimiekan teroittaa taistelukelpoiseksi, niin että sitä voi kantaa julkisella paikalla teräaseena? Voisi luulla että näin saa, pitkältä, väkivaltaiselta ajalta tulevana arvomerkkinä tehdä, mutta toisaalta Teräaselaki ja Järjestyslaki panevat uudempina hieman hanttiin.

Eivät kuitenkaan niin selvästi, että olisi suoran tiedettävissä saako terävää tohtorinmiekkaa vapaasti kantaa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.