Minua on jo pitkään askarruttanut suomessa myytävien itsehoito lääkkeiden tehottomuus...miksi esm...Espanjassa jossa ei juuri flunssaa ole on parhaimmat…

Kysytty
8.1.2012

Hei minua on jo pitkään askarruttanut suomessa myytävien itsehoito lääkkeiden tehottomuus...miksi esm...Espanjassa jossa ei juuri flunssaa ole on parhaimmat käsikauppa flunssa"histamiini", särky "opiaatit" käsikaupassa, ja taas meillä suomessa on lämmintä juomaa jossa on aspiriini ja sitruunanmakua...

Ja näin kauaksi potemaan flunssaa ei edes tarvitse lähteä kun jo Virosta löytyy esm Thera Flu jossa on pseudoephedriiniä ja ensimmäisen sukupolven antihistamiinia käsikaupassa.

Eli onko meillä täällä Suomessa kyseessä Luterilainen itsensäruoskimisperiaate en ymmärrä???

Vastaus

Vastattu
10.1.2012
Päivitetty
10.1.2012

Lääkkeiden myynnistä päätetään laissa ja asetuksissa. Suomessa lääkkeitä, myös itsehoitolääkkeitä, saavat myydä vain apteekit. Ainoastaan nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettuja lääkevalmisteita saa myydä myös kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeilla:

http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/laakehuolto/apteekit

Lääkelaissa ja -asetuksessa on säädökset mm. lääkkeiden myynnistä:

http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/laakehuolto/lainsaadanto

Ruotsi on vapauttanut osan itsehoitolääkkeiden myynnistä vuonna 2009. Samoin ovat tehneet jo aiemmin Tanska ja Norja:

http://www.pty.fi/818.html

Suomessakin on aiheesta käyty keskustelua, mutta ainakin toistaiseksi tilanne on entisellään. Itsehoitolääkkeiden myynnistä on ainakin kaksi täysin vastakkaista kantaa:
http://www.pty.fi/fileadmin/pty_tiedostot/tiedotteiden_liitetiedostot/K…

http://www.pty.fi/33.html

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Ehkäpä Suomessa joskus päästään nuhakuumeiden ja pienten vaivojen ylilääkitsemisestä, mm. siitä, että joka vaivaan heti määrättäisiin antibiootteja tai vahvoja särkylääkkeitä. Eräissä Euroopan maissa kuulemma saa vapaasti ostaa sellaisia lääkkeitä, jotka Suomessa ovat reseptillä. Täällä reseptitavaraa juuri siksi, että niiden käyttö olisi harkittua eikä turhaan levitetä lääkeaineita ihmisten eritteiden kautta vesistöihin eikä aikaansaada vastustuskykyisiä bakteereja, joihin ei sitten mikään tepsi.
Tietysti sairastaminen on joissakin työpaikoissa tuomittavaa ja aiheuttaa ongelmia, mutta monet tavallisesti käsikauppalääkkein hoidettavat pikku flunssat ja päänsäryt tokenevat levon, riittävän nesteytyksen ja sopivan ravinnon avulla ihan ilman niitä käsikauppajuttujakin.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.