Miltä vanhat suomalaiset vesimyllyt näyttävät sisältä?

Kysytty
20.1.2021

Miltä vanhat suomalaiset vesimyllyt (siis ne jokien ja koskien varrella olevat kivi-puutalot joissa on ratas kyljessä) näyttävät sisältä? Miten paljon tilaa niiden koneisto vie?

Vastaus

Vastattu
20.1.2021
Päivitetty
20.1.2021

Vesimyllyjä on olemassa useitä eri tyyppejä: jalkamyllyjä, ratasmyllyjä ja turbiinimyllyjä. Hyvä tietolähde näiden toiminnasta ja rakenteesta on verkosta löytyvä Lauri Leppäsen rakennusrestauroinnin opinnäytetyö Snickarsin vesimylly : dokumentointi ja historiaa (https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/32831/leppanen_lauri.pdf?…). Yleisemmän historiatiedon lisäksi siinä dokumentoidaan sanoin, valokuvin ja pohjapiirroksin Vähäkyrön Merikaarrossa sijaitseva Snickarsin mylly.

Jari J. Tuomiston historiablogissa esitellään vesimyllyjen toimintaa: https://tuomjari.wordpress.com/2016/05/21/harkinhierin-ja-jalka-myllyt/.

Kirjallisuuden puolelta kiinnostava teos lienee Teppo Korhosen Vesimyllyt : historia, rakenne, käyttö ja kunnostus erityisesti kainuulaisen myllyperinteen valossa (Kainuun museo ja Museovirasto, 1993).

YouTube-videopalvelusta löytyy vanhojen vesimyllyjen käyttöä ja sisätiloja kuvaavia videoita. Esimerkiksi Kobbölen vesimyllyn toimintaa esitellään tässä: https://www.youtube.com/watch?v=TAJafz6zCwU. Lisää videoita löytyy hakusanalla "vesimylly".

Vanhaa valokuvamatreriaalia aiheesta löytyy runsaasti Finna-palvelun kautta: https://www.finna.fi/Search/Results?limit=0&lookfor=vesimyllyt&type=All….

 

 

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?