Miksi ihmiset, joilla on eri ihonväri kuin itsellä, tuntuvat näyttävän enemmän samannäköisiltä kuin ne, joilla on sama ihonväri?

Kysytty
2.7.2019

Miksi ihmiset, joilla on eri ihonväri kuin itsellä, tuntuvat näyttävän enemmän samannäköisiltä kuin ne, joilla on sama ihonväri?

Vastaus

Vastattu
5.7.2019
Päivitetty
5.7.2019

Varmaan kyse on vain siitä, mitä on tottunut katselemaan ja tunnistamaan.

Esimerkiksi univormupukuiset ihmiset näyttävät monista hyvin samanlaisilta, mutta itse univormua käyttävät erottavat kaltaisensa tarkasti. Samoin vauvat näyttävät vieraan silmin samankaltaislta, mutta ovat läheisilleen selvästi itsensä näköisiä.

Kyse voi olla myös siitä, miten olemme tottuneet muita huomioimaan. Monesti palveluammattilaiset esim. tarjoilijat, myyjät ja hoitohenkilökunta jäävät niin vähälle huomiolle, että hetken päästä heitä on vaikea erottaa toisistaan. https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/yle-testasi-toimittaja-paasi-sisaan-muun-muassa-suomen-pankkiin-nayttamalla-tikkaita-kulunvalvonnassa/800385/

Paitsi tottumattomuudesta ja  voi kasvojen tunnistamisen vaikeus johtua myös sairaudesta. Kasvosokeus on hyvin harvinaista, mutta tunnistamisvaikeudet voivat liittyä muihinkin sairauksiin. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/22/kasvosokeus-haastaa-arjessa   https://www.hahku.fi/usein-kysytyt-kysymykset/

Kyse ei siis aina ole ihonväristä. https://yle.fi/uutiset/3-9885009 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kirjastonhoitaja: "Kasvosokeus on hyvin harvinaista".
Lähteeksi ilmoitettu teksti: "Suomessa jopa satoja tuhansia eriasteisesta kasvosokeudesta kärsiviä".

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.