Mikä on Karmanin kierre? Tai itse asiassa tiedän, että se on korkeiden, metallisten savupiippujen ympärillä oleva korkkiruuvimainen lieve, joka vahvistaa…

Kysytty
10.01.2012

Mikä on Karmanin kierre? Tai itse asiassa tiedän, että se on korkeiden, metallisten savupiippujen ympärillä oleva korkkiruuvimainen lieve, joka vahvistaa piipun rakennetta ja liittyy muistaakseni piipun sisällä ja ulkopuolella olevien ilmamassojen lämpötilaerojen aiheuttamaan resonanssiin ja sen vaikutuksen pienentämiseen. Nimensä se on saanut unkarilaissyntyisen (muistaakseni) tiedemiehen mukaan. En kuitenkaan löytänyt Googlella tarkkaa kuvausta tästä "kierteestä", joskus vuosia sitten muistan sellaisen löytäneeni, mutta nyt tuo linkki on kadonnut. Onko mahdollista saada lisätietoa asiaan?

Vastaus

Vastattu
11.01.2012
Päivitetty
12.09.2018

Korkeiden teräksisten savupiippujen spiraalimaisia kierteitä tarvitaan estämään värähtelyä, jonka aiheuttaa niin kutsuttu von Karmanin pyörrerata. Siinä ilmavirtauksessa oleva kappale aiheuttaa pyörteitä, jotka irtoavat kappaleen pinnalta ja ajelehtivat virtauksen mukana. Tietyllä taajuudella irrotessaan pyörteet synnyttävät vaarallista resonanssia, minkä vuoksi niiden estäminen on tärkeää korkeissa ja hoikissa rakennelmissa.
Aiheesta kertoo esim. Tuomo Kärnän artikkeli, joka on julkaistu Rakennustekniikka-lehdessä 5/2001 ja löytyy myös Internetistä: http://www.karna.eu/pdf/tuulen_aiheuttamien.pdf.

Lisätietoa von Karmanin pyörteistä:
http://accessscience.com/content/K%C3%A1rm%C3%A1n-vortex-street/362200
http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rm%C3%A1n_vortex_street

Von Karmanin pyörteiden luomia kuvioita pilvissä: http://weathervortex.com/wakes.htm.

Von Karmanin pyörteitä pidetään myös yhtenä mahdollisena selityksenä Tahoma Narrows Bridgen sortumiselle vuonna 1940 turbulenssin aiheuttaman värähtelyn ja aerodynaamisen epävakauden ohella (http://www.vibrationdata.com/Tacoma.htm).

Lisätietoa Theodore von Kármánista:
http://www.nas.edu/history/members/karman.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_von_K%C3%A1rm%C3%A1n#

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentit

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?