Mihin postimerkkien myynneistä saadut tulot käytetään? Toisekseen vieläkö on joulumerkkejä, joista saadut tulot käytetään hyväntekeväisyyteen (vrt…

Kysytty
5.12.2021

Mihin postimerkkien myynneistä saadut tulot käytetään?

Toisekseen vieläkö on joulumerkkejä, joista saadut tulot käytetään hyväntekeväisyyteen (vrt. tuberkuloosi)?

Vastaus

Vastattu
8.12.2021

Käypien postimerkkien myynnistä ei suoriteta arvonlisäveroa. Postimerkistä maksettua maksua pidetään tavarakuljetuspalvelun ennakkomaksuna. Postimerkkiä voi yleensä käyttää ainoastaan yleispalveluun kuuluvissa postilähetyksissä, joten postimerkin hintaan ei sisälly arvonlisäveroa Tuberkuloosi.fi sivuston mukaan viimeinen joulumerkki julkaistiin vuonna 2001.

Lähde: Laki Verohallinnosta (503/2010) 2 § 2 momentti.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Postimerkit hyväntekeväisyyteen?

"Joulumerkkejä" hyväntekeväisyyteen on ollut muitakin kuin tuberkuloosiin liittyviä. Ne liimattiin postimerkin viereen tai kääntöpuolelle.
Monet järjestöt myyvät nykyäänkin "kirjeensulkijamerkkejä" (kirjeensulkija, kirjeensulkijatarra, joulukorttitarra) joiden tuotto menee hyvään tarkoitukseen. Googlaus löysi joukosta sekä ajattomia aiheita että joitakin joulutervehdyksiin suunniteltuja.
Aivoliitto
Neuroliitto
Diabetesliitto
Invalidiliitto
Lottamuseo
Luonnonsuojeluliitto
Sotaveteraaniliitto
Sydänliitto

Posti toi joulutervehdyksen, jonka kirjekuoren kääntöpuolelle oli liimattu Keliakialiiton eläinsatuaiheinen hyväntekeväisyysmerkki.

Pinjakka, taidat olla nuori kun et muista. Kyllä Posti myi takavuosina sellaisiakin postimerkkejä, joiden hintaan sisältyi lisämaksu hyväntekeväisyyteen. Posti sitten tilitti yhteistyökumppaneilleen heidän osuutensa. Sittemmin kyseiset tahot ovat julkaisseet ja myyneet itse omia merkkejään ilman Postin myötävaikutusta.

Postimuseo vastasi keväällä 2021:
Lisämaksullisia postimerkkejä on julkaistu avustusten keräämiseksi tiettyihin tarkoituksiin. Tällöin postimerkin hinta muodostui normaalista postimaksusta plus lisämaksusta, joka ei tuloutunut postille vaan ohjattiin tiettyyn avustuskohteeseen. Nämä molemmat summat näkyvät postimerkillä.
Postimerkkien lisämaksuilla on kerätty pitkään avustuksia esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin toimintaan ja tuberkuloosin vastustamistyön hyväksi. Ensimmäinen SPR:n työtä tukeva postimerkki julkaistiin 1922, ja niiden julkaisu jatkui säännöllisesti vuoteen 2000 saakka. Lisämaksullisia postimerkkejä on myyty myös mm. filateliaharrastuksen tukemiseksi.
https://kysymuseolta.fi/postimuseo/#!id=472

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.