Otsikko
Lyijyn käyttö lopettaminen polttoaineen lisäaineena vähensi merkittävästi ihmisten elimistön kertyvää lyijymäärää, mutta mistä muualta ihmiset voivat vielä…

Kysytty

Lyijyn käyttö lopettaminen polttoaineen lisäaineena vähensi merkittävästi ihmisten elimistön kertyvää lyijymäärää, mutta mistä muualta ihmiset voivat vielä altistua lyijylle/lyijymyrkytykselle (vanhat maalatut pinnat, lyijylasi ja tiffany-tekniikalla tehdyt ikkunat ja lampunvarjostimet, kristalli, vanhat tinajuotteet, kaivospöly)?

Vastaus

Vastattu

Kysymyksessä jo mainitut vanhat lyijymaalit sekä keraamiset astiat ovat yksi mahdollinen lyijyaltistuksen lähde. Kaivostyöntekijöiden lisäksi myös esimerkiksi ammustehtaiden työntekijät sekä joidenkin elektronisten laitteiden tuotannossa ja tiettyjen metallien sulattamoissa työskentelevät sekä muut lyijypitoisia aineita työssään käsittelevät voivat altistua lyijylle työnsä kautta. 

Vuonna 2010 julkaistun, Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan hiilivoimaloiden päästöt olisivat merkittävin lyijyn määrään elimistössä vaikuttava tekijä. Hiilivoimaloiden tuhka sisältää lyijyn lisäksi myös muita raskasmetalleja ja terveydelle haitallisia aineita, joita kulkeutuu pienpartikkeleina esimerkiksi hengitysilman kautta elimistöön. Myös tupakointi lisää lyijyn määrää elimistössä.

Myös vesijohtovesi voi olla yksi potentiaalinen lyijyaltistuksen lähde lyijyä sisältävien, vanhojen vesiputkien johdosta. Vuonna 2005 julkaistun tutkimuksen mukaan vesijohtoveden osuus lyijyaltistuksesta Yhdysvalloissa voisi olla jopa 14-20%. Suomessa vesilaitosten toimittamassa talousvedessä lyijyn pitoisuudet ovat kuitenkin järjestään olleet selvästi alle Sosiaali- ja terveysministeriön laatuvaatimusten raja-arvojen, joten täällä vesijohtovesi tuskin on merkittävä lyijyaltistuksen lähde.

 

Suomen talousveden laatuvaatimukset: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000461

Tutkimus hiilivoimaloiden vaikutuksesta veren lyijypitoisuuteen: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es9039665

Tutkimus juomavedestä ja lyijystä Yhdysvalloissa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1497727/

https://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_coal_ash

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lyijymyrkytys

https://en.wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.