Kuuntelin radiosta lähetystä Korkan Meripäiviltä 2012 ja ryhdyin tuumimaan. Lähetyksessä todettiin, että Kotkan meripäivät viettivät 50-vuotisjuhlia…

Kysytty
29.7.2012

Kuuntelin radiosta lähetystä Korkan Meripäiviltä 2012 ja ryhdyin tuumimaan. Lähetyksessä todettiin, että Kotkan meripäivät viettivät 50-vuotisjuhlia. Ensimmäiset vietettiin vuonna 1962.

Kumminka se nyt oikein meneekään? Pitäisikö 50-vuotisjuhlia näissä merkeissä viettää silloin kun tapahtuma järjestetään 50. kerran (tässä tapauksessa 2011) vai silloin, kun ensimmäisen tapahtuman järjestämisestä tulee kuluneeksi 50 vuotta (2012).

Ihmisten kohdallahan asia on niin, että 50-vuotispäivää juhlitaan sitten, kun 50 elinvuotta tulee täyteen.

Vastaus

Vastattu
31.7.2012
Päivitetty
31.7.2012

Nettiä selailemalla löytyy monen tapahtuman juhlavuodet. Vaikuttaa siltä, että tapahtumia juhlitaan samalla periaatteella kuin ihmisiäkin. Toisin sanoen odotetaan, että vuosi tulee täyteen ennen kuin juhlitaan. Pieni ihminen viettää yksivuotispäivää vasta kun on elänyt yhden vuoden eikä heti syntyessään. Samoin Kotkan Meripäiviä juhlitaan vasta sitten, kun on kulunut 50 vuotta siitä, että ne aloitettiin. Ehkä juhlien nimen pitäisi olla jotakin muuta, jos juhlittaisiin 50. kertaa.

Esimerkiksi tänä vuonna on Savonlinnan oopperajuhlien 100-vuotisjuhlavuosi. Ensimmäiset oopperajuhlat järjestettiin 1912, joten sama periaate tässäkin on.

Tähän ilmiöön vaikuttanee se, että ihmiselle on helpompaa laskea vuosia kuin laskea yksitellen tapahtumien lukumääriä.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.