Kun verrataan hunajaa sokeriin mikä on niiden ympäristöjalanjälki ja huomioidaanko siinä mehiläisten toiminta pölyttäjinä?

Kysytty
2.3.2021

Kun verrataan hunajaa sokeriin mikä on niiden ympäristöjalanjälki ja huomioidaanko siinä mehiläisten toiminta pölyttäjinä?

Vastaus

Vastattu
7.3.2021
Päivitetty
7.3.2021

Hunajayhtymän verkkosivujen mukaan kotimaisen hunajan hiilijalanjälki on 125 grammaa 100 grammassa tuotetta. Hiilijalanjälki on tutkittu Hunajayhtymän pakkaamilla Suomalaisella kukkaishunajalla ja Suomalaisella perinteisellä kiteisellä hunajalla. 

Hiilijalanjälkeä laskiessa oli huomioitu hunajan koko tuotantoketju alkutuotannosta kaupan hyllylle. Suurimman osan (75%) muodostaa hunajan tuotantoon liittyvät toimenpiteet. Tuotantoon sisältyvät mm. mehiläishoitoon liittyvät kuljetukset sekä hunajan linkous ja käsittely. Lisäksi hiilijalanjäljestä 10 % koostuu hunajan pakkaamisesta, 9 % hunajapakkauksesta ja 6 % kuljetuksista. Ainakaan tässä laskelmassa ei siis ole huomioitu mehiläisten toimintaa pölyttäjinä, eikä sellaista löytynyt verkkohauilla.

https://hunaja.fi/alkuperalla-on-valia/hunajan-hiilijalanjalki/

Sokerin hiilijalanjäljestä löytyy lähteestä riippuen varsin vaihtelevia arvioita noin 0,3 kgCO2/ 1kg sokeria - 1,2 kgCO2/1kg sokeria. Tähän voi vaikuttaa raaka-aine, esim. sokeriruoko tai sokerijuurikas ja kulloisenkin tuotantomaan olosuhteet. 

https://www.myclimate.org/fileadmin/user_upload/myclimate_-_home/02_Tak…

https://www.atamexico.com.mx/wp-content/uploads/2017/11/MANAGEMENT-10-R…

https://www.iscc-system.org/wp-content/uploads/2020/01/05_Carbon-invent…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.