Kumpia kieliä on enemmän? Niitä, joissa on eri sukupuolille oma hän-sana vai niitä, joissa ei ole?
Vastaus
Tämän kysymyksen selvittäminen kirjastoalan asiantuntemuksella valmiista lähteistä tuntuu olevan melko mahdoton tehtävä. Löysin tällaisen vastauksen Tieteen kuvalehdestä, mutta siinä ei ole vastaajan tietoja, joilla voisi jatkaa hakua siihen suuntaan, https://tieku.fi/kulttuuri/kielet/sukupuoleton-han-on-yleinen-ilmio-maailman-kielissa. Aristoteleen kantapää -ohjelmassa sivutaan tätäkin asiaa, kun keskustellaan suomenkielen sukupuoli-ilmauksista, https://areena.yle.fi/1-2272344 . Tieteellisiä artikkeleita, joissa kielten sukupuolia käsitellään löytyy, Liisa Tainio : Gender in Finnish Language Use: Equal, Inequal and/or Queer? https://webfu.univie.ac.at/texte/tainio.pdf. Tällaisesta kirjasarjasta olisi varmasti iloa asiaa tutkiessasi, http://elektra.helsinki.fi/se/n/0784-3844/15/4/kieltens.pdf Gender across languages : Volume 1 : the linguistic representation of women and men, toim. Hellinger, Marlis ; Bussmann, Hadumod. (Sarja Impact, studies in language and society, 9-) Sitä on myös Oulun yliopistossa, joka on sinua lähinnä. Sen arvioita löytyy verkosta, http://elektra.helsinki.fi/se/n/0784-3844/16/4/feminiin.pdf ja http://elektra.helsinki.fi/se/n/0784-3844/15/4/kieltens.pdf Englanninkielinen Wikipedia-artikkeli analysoi sukupuolettomia kieliä, https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_neutrality_in_genderless_languages
Ehdotan, että otat yhteyttä yliopiston kielitieteen laitokseen. Esimerkiksi nuo kaksi kirja-arvostelujen kirjoittajaa voisivat olla henkilöitä, jotka voivat auttaa eteenpäin.
Kommentit
Miksi vastaaja ei itse ottanut heti yhteyttä yliopistoihmisiin? Olisi säästänyt aikaa ja vaivaa itseltään, kysyjältä ja meiltä muilta kiinnostuneilta.
Koska esimerkiksi tuolla Kysy kirjastonhoitajalta palvelun infossa lukee:
"Kirjastojen tietopalvelun ydintehtävä on löytää sopivia tiedonlähteitä tiedonhakijalle. Antamamme vastaus on tietopalvelun ammattilaisen tekemä yhteenveto hänen löytämistään tiedonlähteistä."
Tässä vastauksessa nimenomaan on runsaasti tiedonlähteitä joista kysyjä ja kiinnostuneet voivat hakea lisätietoa aiheesta. Eli palvelun ydintehtävä on tässä ihan hyvin toteutunut.
Kommentoi vastausta