Kuka on laatinut “Punavirren” uudemmat suomenkieliset sanat? Vuoden 1886 virsikirjassa on alunperin ruotsalainen, Elias Lönnrotin suomentama virsi 381 (…

Kysytty

Kuka on laatinut “Punavirren” uudemmat suomenkieliset sanat?

Vuoden 1886 virsikirjassa on alunperin ruotsalainen, Elias Lönnrotin suomentama virsi 381 (“Valittaa täytyy totta”). Vuoden 1938 virsikirjassa tämä virsi on numero 440 ja esiintyy uusilla sanoilla (“Jo vääryys vallan saapi”). Mutta kuka on laatinut vuoden -38 suomennoksen?

Vastaus

Vastattu

Kirkolliskokous asetti vuonna 1928 komitean laatimaan uutta virsikirjaa. Sitä ennen oli jo julkaistu virsikirjan lisävihkoehdotus, jota ei kuitenkaan hyväksytty. Virsikirjakomitean varsinaisiksi jäseniksi kirkolliskokous valitsi "teologiankandidaatti Ilmari Salosen (Salomiehen), pastori K. V. Tammisen, maisteri Armas Maasalon, professori Kaarle Krohnin ja tohtori Auk. Oravalan sekä varajäseniksi tuomiokapitulinasessori K. R. Kareksen, tohtori Martti Helan, kirkkoherra A. V. Tapanisen, rovasti Kustaa Hallion ja rovasti Matti Merivirran". Ensimmäisessä istunnossaan komitea valitsi puheenjohtajakseen Aukusti Oravalan ja päätti kutsua vakinaiseksi asiantuntijajäseneksi pastori, filosofianmaisteri Lauri Pohjanpään, joka on kirjoittanut komitean työskentelystä kirjan. Erityisesti tätä virttä ei kirjassa käsitellä eikä nimetä ketään yksittäistä henkilöä sen uudistajaksi. Se sisältyy niihin virsiin, jotka tulivat virsikirjakomitean ehdotuksesta korjaamattomina uuteen virsikirjaan.

 

Lähteitä:

Pohjanpää, Lauri: Viides suomalainen virsikirja : syntyhistoria (Valistus, 1948, s. 57, 65, 182-185)

Suokunnas, Seppo: Suomalaiset virsikirjat kirjassa Näkökulmia Suomen kirkkomusiikkiin (Sibelius-Akatemia, 1994, s. 40-41)

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.